- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preţ carne de pasăre contra preţ carne de porc. Factorii care influenţează piaţa

07 Mar, 09:09 • Cornel Ghimeșan
În timp ce prețul cărnii de porc în UE a înregistrat scăderi succesive, ajungând la o medie de minus 6,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, prețul cărnii de pasăre este ușor mai ridicat, cu o creștere de 0,2% la nivelul UE, conform datelor recente furnizate de Comisia Europeană.
Preţ carne de pasăre contra preţ carne de porc. Factorii care influenţează piaţa

Preţ carne de pasăre contra preţ carne de porc. În ceea ce privește România, prețul cărnii de porc a atins 211,2 euro pentru o carcasă de 100 de kilograme, înregistrând o creștere de 0,3% față de săptămâna anterioară, dar o scădere de 3,8% față de aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, carnea de pasăre a ajuns la 214 euro pentru aceeași cantitate, fiind cu 1,3% mai scumpă decât cea de porc. Această creștere a prețului cărnii de pasăre s-a înregistrat cu 1% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, scrie economica.net.

Preţ carne de pasăre contra preţ carne de porc

Deşi carnea de porc este mai ieftină decât cea de pasăre, consumul intern de carne de pui în UE este așteptat să crească cu 0,9% în acest an. Acest trend este susținut atât de vânzările cu amănuntul, cât și de consumul din restaurante, datorită preferințelor consumatorilor care continuă să favorizeze carnea de pui. Aceasta este mai accesibilă, mai sănătoasă și mai ușor de preparat, ceea ce contribuie la popularitatea sa.

Citeşte şi: Avertizare din partea specialiştilor privind impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate: sintagma „din surse neidentificabile” lasă loc interpretărilor

În ciuda focarelor continue de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) din principalele țări producătoare din UE și a concurenței din ce în ce mai mari din partea importurilor, producția de carne de pui din UE este prognozată să crească cu 0,4% în anul calendaristic 2024, ajungând la 11,1 milioane de tone. Această creștere vine în contextul unor prețuri mai mici la energie și furaje în 2023, însă extinderea producției este constrânsă de reglementările de mediu din unele țări și de concurența crescută.

Citeşte şi: Când vor putea românii să-şi schimbe buletinul, permisul sau paşaportul cu aplicaţia unică. Guvernul schimbă complet legea în 2024!

Importurile de carne de pui din UE au crescut cu 2% în 2023 şi se așteaptă să crească cu 3,5% în 2024, cu contribuții semnificative din Ucraina, care livrează fără taxe de import. În ceea ce privește importurile, restaurantele din Europa generează cea mai mare parte a acestora, iar Brazilia, Marea Britanie și Thailanda rămân principalele surse. Cu toate acestea, se preconizează că schimburile comerciale se vor stabiliza în 2024.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult