- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul fructelor explodează! Micii fermieri au costuri de producție enorme! Pot atinge și 40.000 de euro pe hectar!„Din fermă, merele noastre pleacă cu 1-1,5 lei pe kilogram”

22 Nov, 13:56 • Cornel Ghimeșan
Nu este surprinzător faptul că prețul fructelor a explodat, din moment ce micii cultivatori care au livezi au parte de costuri din ce în ce mai mari pentru producție. Un pomicultor din Dâmbovița a împărtășit care sunt greutățile cu care se confruntă în această industrie.
Prețul fructelor explodează! Micii fermieri au costuri de producție enorme! Pot atinge și 40.000 de euro pe hectar!„Din fermă, merele noastre pleacă cu 1-1,5 lei pe kilogram”

Fructele plecate din fermă au un preț pe kilogram care bagă în faliment micii producători. Aceștia sunt la la limita supraviețuirii cu investițiile în livezi. Mihai Traian Olaru este un pomicultor din județul Dâmbovița care a împărtășit în cadrul unei emisiuni TVR 1 care sunt provocările pe care trebuie să le treacă pomicultorii an de an, atât la vânzarea fructelor dar și pentru a ține piept importurile tot mai mari.

Citește și: Gabriela Firea dă startul programului de stimulare a natalităţii: „Din 5 decembrie se pot depune deja cererile”

Mihai Traian Olaru a declarat că în anul 2022 costurile de producție a fructelor s-au majorat cu până la 60% comparativ cu 2021, cu toate că prețul de vânzare a produselor a rămas la 1 leu, 1,5 lei pe kilogram în cazul merelor.

„Cheltuielile la un hectar de fructe sunt mult mai mari comparativ cu profitul. Anul trecut am avut supra-producție dar au rămas foarte multe fructe nevândute. Chiar dacă a fost prețul de 0,50 de bani pe kilogram nu au avut căutare deși am avut costuri mai mari și la recoltare, zile mai multe la cules, transport, cheltuieli mult mai mari. Iar strict pentru acest an, costurile au crescut cu 60 de bani pe kilogram, adică 60 la sută raportat la costul de producție”, a explicat pomicultorul.

De ce costă mult fructele?

Prețul fructelor explodează! Mici fermieri au costuri de producție enorme! Pot atinge și 40.000 de euro pe hectar!„Din fermă, merele noastre pleacă cu 1-1,5 lei pe kilogram”
Prețul fructelor explodează! Mici fermieri au costuri de producție enorme! Pot atinge și 40.000 de euro pe hectar!„Din fermă, merele noastre pleacă cu 1-1,5 lei pe kilogram”Prețul fructelor explodează! Mici fermieri au costuri de producție enorme! Pot atinge și 40.000 de euro pe hectar!„Din fermă, merele noastre pleacă cu 1-1,5 lei pe kilogram”

Acesta a explicat și care sunt principalele cauze pentru care costurile de producție au crescut în 2022.

„Dublarea prețului la motorină, scumpirea inputurilor, lipsa forței de muncă, prețul scăzut la fructe, direct din fermă. Principala problemă legată de prețuri este că fructele pleacă de la noi la un preț mic și se duc către angrouri unde sunt livrate către alți intermediari ca de abia apoi să ajungă către consumatorul direct. Acum prețul de vânzare direct din fermă este între 1 leu și 1,5 lei pe kilogram în cazul merelor iar marfa de industrie 0,30 de bani. Noi nu putem să și producem și să vindem direct în piață pentru un preț mai bun de aceea noi vindem intermediarilor.

Pentru că timpul este foarte scurt și ori te ocupi de producție și ai randament bun pe hectar, ori te ocupi de vânzare și vinzi. De aceea noi am decis să mai tăiem din plantațiile pe care le avem și să ne îndreptăm atenția către vânzare, să ajungem la consumatorul direct, ca să putem să rezistăm în continuare”, a mai spus Mihai Traian Olaru.

Singura soluție pe care o au pomicultorii care își doresc să reducă problema lipsei forței de muncă modernizarea către livezile superintensive, însă acest lucru presupune costuri extrem de ridicate. Acestea se pot ridica la 40.000 de euro pe hectar.

„Forța de muncă este o problemă pentru că la noi culesul se face numai manual, tăierile la fel. Reducerea nevoii de forță de muncă se poate face doar prin înlocuirea plantațiilor, noi avem și livezi clasice, trecerea la plantații super-intensive care ar scădea foarte mult costurile de întreținere a plantației.

Noi în fiecare an trecem o anumită suprafață la livadă superintensivă, trecerea se face treptat pentru că costurile unui hectar de astfel de livadă sunt destul de ridicate, în raport cu câștigul din vânzarea fructelor. Vorbim de circa 40.000 de euro pe hectar. Și din cauza lipsei apei facem trecerea puțin la lentă, pentru că la noi fiind zonă de deal apa pentru irigații rămâne o provocare”, a mai spus pomicultorul dâmbovițean.

O altă problemă majoră cu care se confruntă pomicultorii este legată de importurile tot mai mari de mere din Polonia sau Ungaria care sunt vândute pe piață ca fiind produse românești.

„Noi vrem ca produsele noastre să fie etichetate corespunzător. Pentru că și în zona noastră vin mere din Polonia, Ungaria și sunt câteva depozite care sunt umplute cu produse de acest gen și sunt vândute sau etichetate ca fiind mere de Voinești. Merele pleacă din Voinești într-adevăr dar nu sunt produse în Voinești”, a atras atenția producătorul de fructe.

Mihai Traian Olaru deține în proprietate 2 hectare de livadă pe care cultivă cireșe, piersici, prune, mere, pere. Vinde fructele în diverse târguri de profil, organizate pe raza Capitalei sau direct din fermă, mai ales către intermediari.

Alte articole: RAPORT: Comenzile online, tot mai puține în următorii cinci ani: „Inflaţia din România a afectat puterea de cumpărare”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult