- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețuri ieșite din comun de mici pentru varza de la Lungulețu

09 Nov, 21:36 • Bumbeneci Diana
Varza a ajuns la 0.50 de bani la Lungulețu, iar cererea a scăzut, deși la Lungulețu sunt provizii destul de mari. Producătorii au și o explicație pentru ceea ce se întâmplă la ora actuală.
Prețuri ieșite din comun de mici pentru varza de la Lungulețu

Producția de varză nu a fost afectată de secetă, 2022 fiind un an bun pentru producători. Legumicultorii din Lungulețu, Dâmbovița, comună recunoscută la nivel național pentru producția de legume, spun că este varză din belșug atât pe câmpuri, cât și în depozite, însă prețurile sunt de-a dreptul neînțelese, conform unui material realizat de Adevărul.ro.

Varza a ajuns la un preț ieșit din comun de mic

Prețul stabilit în cazul unui kilogram de varză, direct de la producător, s-a dat în vară și cu 1,5 lei, un preț bun, chiar dacă ne gândim că ploile au lipsit în cea mai mare parte a timpului, iar oamenii au fost nevoiți să irige din abundență.

La ora actuală, cererea s-a oprit, semn că gospodinele și-au umplut cămările cu murături. Varza de Lungulețu, celebră în toată țara, se vinde acum cu 50 de bani pe kilogram, iar în marketuri prețul ajunge și la 1.5-2 lei.

„Varza românească s-a vândut întotdeauna foarte bine, e produsă de noi, cu sămânță de Lungulețu. E cea mai căutată în toată țara. Celelate soiuri au nervuri foarte groase și lumea se ferește de ea. Merge la mâncat mai mult, nu acum când se bagă la murat. A fost bine, la prețul de 1,5 lei mai supraviețuim, și putem spune că suntem și peprofit, dar la 50 de bani nu avem ce să facem. Oamenii și-au băgat la murat și acum nu mai este cerere. D-asta a și scăzut prețul”, spune Ștefania Rădoi, producătoare din Lungulețu.

Citește și: România participă cu sume consistente la fondul de inovare al Alianței Nord-Atlantice. Țara noastră investește 3,4 milioane de euro anual

Prețuri ieșite din comun pentru varza de la Lungulețu
Prețuri ieșite din comun pentru varza de la Lungulețu

Agricultorii care și-au diversificat culturile și nu s-au bazat doar pe varză sau doar pe cartofi au avut câștig de cauză. Gogoșarii și vinetele au reușit să îi ajute în actuala criză economică.

Eu am plantat varză pe o suprafață de 5 hectare, dar nu avem numai varză. Am diversificat cultura și am pus 1,5 hectare cu gogoșari și 2.500 de metri pătrați cu vinete. Vindem atât la engros, cât și la consătenii care nu au teren. Varza s-a făcut anul acesta, însă numai cu irigat. Suntem într-o zonă în care avem puțuri forate și am putut să irigăm, ne-am descurcat. Nu a venit absolut deloc ploaia vara trecută. Toată recolta s-a făcut numai prin irigare. În condițiile astea a ieșit bine”, a mai spus Ștefania Rădoi

Aceasta a mai explicat că are, în acest moment, de 5 tone de de varză românească și 20 de tone de varză provenind din soiuri hibrd.

„Anul acesta suntem bine. Sunt cam singurul producător din zonă care a pus gogoșari, pe care i-am dat cu 6 lei. La vânătă a fost și acolo bine, pentru că le-am dat cu 4 lei. Varza roșie a fost peste 1 leu tot timpul. Conopida s-a vândut bine și ea, s-a dat cu 4 lei la engros”, spune Ștefania, producătoarea din Lungulețu.

Conform sursei citate au fost mulți ani când, din cauza unui preț mult prea mic, de doar 10 bani pe kilogram, agricultorii au decis să bage frezele pe câmp și să distrugă varza, considerând că au muncit degeaba.

Mai poți citi: Pas istoric pentru Ucraina! Armata rusă se retrage de pe malul de vest al fluviului Nipru, inclusiv din orașul Herson. Ministrul rus al Apărării a dat ordinul

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult