- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile din imobiliare scad, însă merită să-ți cumperi o locuință? Riscurile la care te expui sunt foarte mari!

18 Oct, 08:14 • Cornel Ghimeșan
Analiștii economivi avertizează că, deși prețurile din imobiliare sunt în scădere și este foarte ușor să fim tentați să ne achiziționăm o locuință, acesta nu este momentul oportun.
Prețurile din imobiliare scad, însă merită să-ți cumperi o locuință? Riscurile la care te expui sunt foarte mari!

În ultimele lui a putut fi remarcată o scădere în ceea ce privește cererea, românii cumpănesc mai bine până să ia decizia de a-și achiziționa o locuință nouă. Tocmai din acest motiv și prețurile au început să stagneze, dacă nu chiar să scadă. Față de luna anterioară în Constanța a fost remarcată o scădere de peste 3%, la fel și în Iași și Brașov. Totuși, dacă ne raportăm la anul trecut prețurile sunt mai mari, în Cluj diferența este de 20% , dacă ne referim la prețurile cerute de vânzători, conform imobiliare.ro.

Citește și: Electrica Furnizare explică de ce a întârziat emiterea facturilor. Anunțul companiei cu privire la plata eșalonată

În urmă cu o săptămână Fondul Monetar Internațional avertiza că acesta este un trend care se va răsfrânge asupra întregului mapamond, însă în țările cu o economie slabă, ar putea fi observate scăderi ale prețurilor din imobiliare și cu 30%.

„Foarte probabil dacă este o criză economică la orizont, prețul imobiliarelor, atât cele rezidențiale cât si cele comerciale, va scădea și poate să scăda undeva între 10 si 30%. Aceasta este ordinea, piața imobiliară scade cand începe criza, este printre primele sectoare economice afectate puternic de o criză economică. Așadar este un moment în care mai degrabă să aștepți decât să cumperi o locuință.”, explica Dragoș Cabat, analist economic, CFA România.

De ce trebuie să ții cont până să te împrumuți pentru o locuință

Deși scăderea prețurilor ar putea părea tentantă, explozia ROBOR și IRCC ne-ar putea diminua entuziasmul, iar analiștii economici chiar recomandă să fim cumpătați atunci când vine vorba de a apela la un credit pentru a achiziționa o locuință în această perioadă.

Prețurile din imobiliare scad, însă merită să-ți cumperi o locuință? Riscurile la care te expui sunt foarte mari!
Prețurile din imobiliare scad, însă merită să-ți cumperi o locuință? Riscurile la care te expui sunt foarte mari!

De la 1 octombrie, IRCC, adică indicele în funcție de care sunt calculate creditele, a ajuns la 4%. Pentru un credit de 250.000 de lei, rata este aproximativ 1.500 de lei. Deja știm că de la 1 ianuarie indicele se va apropia de 6%, asta înseamnă un plus de aproape 300 de lei la rată. Dacă vor mai fi majorări de dobânzi, și ne putem aștepta, iar IRCC ajunge la 8%, vorbim deja de aproape 700 de lei în plus la rată.

Specialiștii sugerează că dacă vă aflați în situația în care să puteți amâna un împrumut, probabil că aceasta ar fi cea mai bună variantă. Oricum, dacă totuși luați decizia de a vă înhăma la un credit, ar trebui să vă faceți anumite calcule.În primul rând, casa ar trebuie să coste aproximativ cât venitul familiei pe patru ani. În al doilea rând, rata nu ar trebui să depășească un sfert din venitul lunar. Și nu în ultimul rând, avansul ar trebui să fie cât mai mare, iar suma împrumutată cât mai mică.

Alte articole: Comisia Europeană mai face o încercare în gestionarea crizei energetice. Executivul european va prezenta noi măsuri săptămâna viitoare

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult