- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prima reacție a președintelui Iohannis, după ce România a pierdut „trenul” către Schengen. „Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”

08 Dec, 18:03 • Bumbeneci Diana
Președintele Klaus Iohannis a avut prima reacție publică, la mai bine de două ore de când România a aflat că nu va intra în Schengen. Șeful statului a transmis un comunicat de presă prin intermediul căruia condamnă acțiunile Austriei cu privire la votul final.
Prima reacție a președintelui Iohannis, după ce România a pierdut „trenul” către Schengen. „Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”

Președintele Klaus Iohannis condamnă ferm acțiunile Austriei cu privire la votul legat de aderarea României la Schengen. Șeful statului nu este de acord cu cele întâmplate la ședința Consiliului JAI de astăzi, însă le promite românilor că România va face tot posibilul să își atingă și acest obiectiv.

Klaus Iohannis condamnă atitudinea Austriei față de România

Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, este mesajul transmis de Klaus Iohannis, conform Administrației Prezidențiale.

Consiliul Justiție și Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condițiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de țări membre UE, Austria și Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menționând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuțiile continuă pe tema aderării României și Bulgariei.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult