- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prime de Crăciun pentru români, în funcție de generație. Iată cine primește 30% din salariu

19 Dec, 08:26 • Fundeanu Madalina
Vine perioada sărbătorilor, ceea ce înseamnă că angajații vor beneficia de prime sau recompense specifice Crăciunului. Acestea diferă, în funcție de poziția pe care o ocupă în companie sau generația din care fac parte.
Prime de Crăciun pentru români, în funcție de generație. Iată cine primește 30% din salariu

În perioada sărbătorilor de iarnă, din ce în ce mai multe companii oferă angajaților prime sau cadouri specifice Crăciunului. Angajații primesc recompense diferite, în funcție de poziția pe care o ocupă în companie sau generația din care fac parte. Sorina Faier, expert în HR, a explicat pentru Ziare.com fenomenul „bonusurilor și primelor de Crăciun”.

Prime de Crăciun

„În societatea modernă, fiecare generație are propriile valori, preferințe și priorități în ceea ce privește beneficiile și recompensele la locul de muncă. Fiecare generație își aduce contribuția la cultură organizațională și influențează modul în care sunt oferite recompensele în cadrul unei companii.

Într-o lume în continuă schimbare, este important să înțelegem cum preferințele fiecărei generații pot influența modul în care sunt recompensați angajații”, a declarat Sorina Faier.

Expertul în HR este de părere că fiecare generație are așteptări diferite de la aceste prime din perioada Sărbătorilor.

„Din perspectiva generațiilor, putem identifica mai multe grupuri, cum ar fi Generația Baby Boomer, născută între 1946 și 1964, Generația X, născută între 1965 și 1980, Generația Y, născută între 1981 și 1996, și Generația Z, născută după 1997. Fiecare dintre acestea are propriile caracteristici și valori, iar acestea pot influența modul în care sunt recompensați la locul de muncă.

Generația Baby Boomer, spre exemplu, a crescut într-o perioadă de prosperitate economică, iar valoarea lor principală este stabilitatea financiară. Astfel, aceștia ar putea prefera beneficiile, cum ar fi pensiile generoase, asigurările medicale gratuite și alte beneficii pe termen lung. Pentru ei, siguranța financiară și stabilitatea sunt mai importante decât beneficiile imediate sau cadourile.

Generația X, pe de altă parte, a fost martoră la schimbările tehnologice și sociale semnificative și este cunoscută pentru independenta și autodeterminarea lor. Aceștia ar putea prefera zile libere suplimentare sau flexibilitatea programului de lucru, pentru a-și gestiona mai bine viața personală și profesională. Pentru această generație, timpul liber și echilibrul între viața personală și profesională sunt prioritare.

Citește și: Ce români vor fi concediați? Sorin Grindeanu, despre marea reorganizare: „E vorba de funcţii de conducere”

prime de Crăciun
prime de Crăciun

Generația Y, cunoscută și sub numele de Millennials, este caracterizată de dorința de a avea un scop și o semnificație în munca lor. Aceștia valorizează recunoașterea și dezvoltarea personală, motiv pentru care ar prefera bonusurile legate de performanță, precum și oportunități de dezvoltare profesională și avansare în cadrul companiei. De asemenea, pentru această generație, avantajele precum asigurările medicale și alte beneficii sociale sunt importante. 

Generația Z, fiind prima „generație digitală”, este orientată către tehnologie și inovație. Ei sunt interesați de oportunități de învățare continuă, dar și de flexibilitatea și adaptabilitatea la schimbările din mediul de muncă. Astfel, aceștia ar putea prefera beneficii precum vouchere pentru cursuri online, abonamente la platforme de învățare sau alte beneficii legate de tehnologie și inovare”, spune Sorina Faier.

Orice angajator poate acorda prime de Crăciun mai mici sau egale cu 300 de lei, fără a plăti impozit sau taxe la stat. Cadourile pot fi acordate sub formă de bani, produse sau tichete de valoare.

„Daca vorbim de top manageri, ei pot primi de la un salariu net pana la 30% din salariul brut anual, iar daca amintim de muncitorii calificați sau necalificați, in medie pot primi o primă de 300-600 lei net.

Bonusurile acordate într-o companie sunt o componentă importantă a politicii de remunerare a angajaților și pot fi acordate în funcție de mai mulți factori pentru a încuraja performanța și loialitatea angajaților”, a adăugat expertul în resurse umane.

Primele pot fi, de asemenea, direct proporționale cu performanța angajatului.

„În general, bonusurile pot fi acordate în funcție de performanța individuală a angajatului, performanța departamentului sau a echipei în care lucrează, profitabilitatea companiei sau realizarea obiectivelor strategice.

De asemenea, bonusurile pot fi legate de performanța financiară a companiei sau de performanța pe termen lung a angajatului, în funcție de indicatori de performanță cum ar fi creșterea veniturilor, îmbunătățirea eficienței sau îndeplinirea obiectivelor de vânzări.

Unele companii pot acorda bonusuri si sub formă de acțiuni sau opțiuni pentru acțiuni ca parte a pachetului de compensație al angajaților, în funcție de nivelul lor în cadrul companiei și de contribuția la realizarea obiectivelor pe termen lung.

Indiferent de criteriile folosite, bonusurile trebuie să fie clare, echitabile și transparente pentru a fi percepute ca juste de către angajați și pentru a susține obiectivele strategice ale companiei. O politică de bonusuri bine definită poate contribui la motivarea angajaților și la retenția talentelor în cadrul companiei”, a adăugat specialistul în resurse umane.

Vezi și: Serviciile publice, ținta modernizărilor din 2024. Marcel Boloș anunță ce prevede bugetul pe 2024