- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Procedura de echivalare a probelor orale la Bacalaureat 2023. Ministrul Educației stabilește modificări drastice pentru elevi

09 Jun, 18:33 • Constantin Cristina
Ministrul Educației prezintă procedura prin care vor fi echivalate probele orale și digitale la Bacalaureat, anul acesta.
Procedura de echivalare a probelor orale la Bacalaureat 2023. Ministrul Educației stabilește modificări drastice pentru elevi

Ministrul Educației a aprobat azi, 9 iunie, metodologia pentru echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul de evaluare a competențelor lingvistice și digitale la Bacalaureat 2023, în consultare cu un ordin, a anunțat stiripesurse.ro.

Citește și: PROIECT: Se anulează Evaluarea Națională pentru elevii din clasa a 8-a/ Probele orale la Bacalaureat vor fi echivalate cu notele din liceu

Așadar, după cum este prevăzut în metodologie, nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul naţional de bacalaureat 2023 se stabileşte în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obţinute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă.

Echivalarea probei orale – Limba și literatura română

„Prin recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă, în clasele IX-XII, candidaţilor la examenul naţional de bacalaureat 2023 li se acordă următoarele niveluri de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă: nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 şi 6,99; nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49; nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10”, prevede documentul.

În cazul stabilirii nivelului de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul naţional de bacalaureat 2023 se calculează media aritmetică a mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă în clasele a IX-a – a XII-a pentru absolvenţii învăţământului de zi, respectiv în clasele a IX-a – a XIII-a pentru absolvenţii învăţământului seral/frecvenţă redusă/absolvenţii învăţământului de zi, profil pedagogic, care au studiat cinci ani de liceu.

„Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023, absolvenţi de studii liceale, care au urmat şi învăţământ profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se face exclusiv pe baza mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal, indiferent de numărul de ani corespunzător studiilor liceale”, prevede sursa citată.

Proba la limba străină

Proba ce ține de o limbă străină se stabilește prin echivalarea nivelului de competență cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de elev pe parcursul liceului, la limba modernă aleasă de el pentru susținerea probei.

Bacalaureat 2023
Bacalaureat 2023

„Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023, absolvenţi de studii liceale, care au urmat şi învăţământ profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului unic de competenţă corespunzător competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal se face exclusiv pe baza mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal, indiferent de numărul de ani corespunzător studiilor liceale.

Nivelul unic de competenţă se acordă conform următoarei grile: calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99; calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99; calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49; calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 şi 10.”, potrivit documentului.

În privința competențelor digitale se va stabili un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei artimetice, fără rotunjire, a mediilor obținute de elev la disciplina Tehnologia Informației și a Comunicațiilor în clasele a IX-a și a X-a.

„Nivelul de competenţă digitală se acordă conform următoarei grile: nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 şi 5,99; nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 şi 6,99; nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 şi 8,49; nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 şi 10. În certificatul de atestare a competenţelor digitale sunt înscrise nivelul de competenţă digitală, iar la rubrica „punctaj” este specificată media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competenţă”, mai prevede metodologia.

Dacă unii elevi nu au studiat această materie, se va lua în calcul media artimetică a mediilor anuale obținute la disciplina Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor sau echivalentă acesteia pe parcursul învăţământului liceal sau profesional.

Elevii care au participat în timpul anului la diverse activități și au obținut recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale vor beneficia de echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale.

Alte articole: Ofertă de nerefuzat din partea Guvernului! Prime anuale de 1.500 lei și majorare salarială de 45% pentru profesori. Se încheie greva?