- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PROIECT: Se anulează Evaluarea Națională pentru elevii din clasa a 8-a/ Probele orale la Bacalaureat vor fi echivalate cu notele din liceu

09 Jun, 16:36 • Constantin Cristina
Ministerul Educației propune anularea Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a 8-a, iar probele orale la Bacalaureat vor fi echivalate cu note din liceu. Momentan măsurile sunt doar în proiect.
PROIECT: Se anulează Evaluarea Națională pentru elevii din clasa a 8-a/ Probele orale la Bacalaureat vor fi echivalate cu notele din liceu

Proiect: Ministerul Educației propune anularea Evaluării Naționale printr-un act normativ supus dezbaterii publice. De asemenea, și probele orale ale Bacalaureatului urmează să fie echivalate cu notele din liceu. Mai mult, nici elevii din clasa a 6-a nu vor mai susține evaluarea specifică, potrivit digi24.ro.

Citește și: Calendarul oficial. Când vor susține elevii examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională în 2023

PROIECT: Se anulează Evaluarea Națională pentru elevii din clasa a 8-a/ Probele orale la Bacalaureat vor fi echivalate cu notele din liceu

„Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, se arată în Nota de fundamentare a OUG supuse dezbaterii publice.

Proiectul prevede că nici elevii din clasa a 6-a nu vor mai susține evaluarea.

”În sesiunea 2023, concursul naţional de ocupare a posturilor didactice de predare din învăţământul preuniversitar va consta în susţinerea de către candidaţi a unei probe scrise, similar modalităţii de organizare a acestui concurs în sesiunile 2020 şi 2021. Organizarea concursului va asigura încadrarea unităţilor de învăţământ cu personal didactic de predare calificat”, se mai arată în documentul citat.

Ministerul Educației menționează că aceste măsuri au în vedere. „În vederea asigurării dreptului constituţional al tuturor absolvenţilor la învăţătură, examenul naţional de bacalaureat să poată fi susţinut în timp util, de un număr de 147.491 de elevi, astfel încât să nu se perturbe nici calendarele de admitere în învăţământul postliceal/universitar, dar nici calendarul examenelor celorlalte examene naţionale care se desfăşoară în această perioadă”.

Noi propuneri pentru examenul de Bacalaureat
Noi propuneri pentru examenul de Bacalaureat

”În contextul în care activităţile specifice procesului educaţional sunt afectate de desfăşurarea grevei generale din învăţământul preuniversitar, iar susţinerea examenului de bacalaureat presupune încadrarea într-un calendar care să nu afecteze dreptul absolvenţilor care promovează examenul de a-şi continua studiile în învăţământul postliceal/universitar, se impune luarea unor măsuri administrative cu privire la modul de desfăşurare şi de susţinere de către aceştia a examenului, programat după încheierea cursurilor anului şcolar 2022 – 2023.

În acest sens, subliniem faptul că evaluarea continuă la disciplinele subsumate probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale a fost finalizată prin medie anuală, iar nivelul mediilor multianuale – echivalate cu niveluri de competenţă în baza unei metodologii specifice – pot suplini cu succes o evaluare sumativă, finalizată cu un nivel de competenţă”, se mai arată în document.

Alte articole: Situație fără precedent! Se amână probele de competență la Bacalaureat! Perioada pentru încheierea mediilor se prelungește până pe 13 iunie