- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Producătorul NOKIAN mută fabrica la Oradea, după ce s-a retras din Rusia. Au început deja lucrările VIDEO

30 Jan, 14:42 • stefan.vlad
Producătorul NOKIAN mută fabrica la Oradea, după ce s-a retras din Rusia. Construcția este programată pentru începutul acestui an, iar primele anvelope sunt estimate a fi produse în a doua jumătate a anului 2024. Producția comercială de anvelope este prevăzută să înceapă la începutul anului 2025, anunțau atunci oficialii investitorului. 
Producătorul NOKIAN mută fabrica la Oradea, după ce s-a retras din Rusia. Au început deja lucrările VIDEO

Producătorul NOKIAN mută fabrica la Oradea, iar investiția este estimată la 650 de milioane de Euro. Anul trecut, Nokian s-a retras din Rusia ca urmare a invadării Ucrainei, iar în noiembrie 2022, se anunța oficial, relocarea la Oradea, potrivit Economedia.ro.

Această investiție este o decizie strategică semnificativă care ne permite o creștere viitoare. O unitate de producție de talie mondială în Europa este un pas esențial pentru a obține capacități suplimentare și pentru a crea o platformă de producție echilibrată, pe măsură ce începem să construim noua Nokian Tyres fără Rusia”, a declarat Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres.

Citește și: Primăria Oradea a depus proiectul pentru construcția unui spital modern de 594 milioane de lei. 566 milioane de lei vor fi asigurate din fonduri europene, 28 de milioane din fonduri locale

Producătorul NOKIAN mută fabrica la Oradea

Noua fabrică va fi amplasată în Oradea, în nord-vestul României, în apropiere de granița cu Ungaria. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu un potențial de extindere în viitor.

Legătura municipiului Oradea la Autostrada Transilvania/vama Borș II și modernizarea liniei de tren Cluj Napoca-Oradea-Frontieră Ungaria sunt printre cele mai importante investiții pentru infrastructura de transport în șantier sau având contracte semnate. Astfel, Drumul Expres pe care îl construiesc austriecii de la Strabag va fi terminat până în decembrie 2023, acum fiind la aproximativ 45 % execuție.

De asemenea, în a doua jumătate a anului ar trebui să înceapă lucrările pentru modernizarea și electrificarea Magistralei M 300 Cluj-Oradea-Frontieră contracte fiind semnate pe toate cele patru loturi. În Bihor sunt loturile 3 și 4 Poieni (jud. Cluj) -Aleșd (Bihor) lungime 52 km. respectiv Aleșd-Epicopia Bihor ( 47 km.)

Totodată, la primăvară urmează să fie lansat în licitație contractul pentru execuția Drumului Expres Oradea-Arad, cel mai mare proiect de infrastructură rutieră pe care îl derulează autoritățile din cele două județe (proiect preluat de la CNAIR). Cu fonduri europene, CJ Bihor va extinde terminalul de pasageri de la Aeroportul Oradea, iar din vara anului trecut se lucrează la Terminalul Cargo (CTP constructor).

Executivul condus de Nicolae Ciucă va aproba o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. „Vom aproba – prin memorandum – o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru ceea ce înseamnă o nouă fabrică de anvelope la Oradea, o fabrică ce va avea o capacitate de producţie foarte mare şi care, de asemenea, va asigura locuri de muncă pentru cetăţenii din judeţul Bihor”, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul şedinţei de guvern.

Grupul finalndez ,mai are în prezent fabrici în Finlanda şi SUA. Noutatea este că Nokian Tyres vine cu o fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2.