- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Producția de cărbune, în scădere majoră! CNSP anunță probleme și cu privire la importuri

24 Jul, 13:21 • Cornel Ghimeșan
Dacă anul 2022 a adus o creștere a producției de cărbune, pentru 2023, Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează pentru România atât o scăderea a producției cât și a importurilor.
Producția de cărbune, în scădere majoră! CNSP anunță probleme și cu privire la importuri

Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează că anul acesta producția de cărbune a României va înregistra o scădere de 12.5%, adică până la 2,705 milioane tep. Totodată și la capitolul importuri va exista o micșorare de 40,3%, la 210.000 tep, mai arată datele după cum notează Agerpres.ro.

Până în 2026 se urmărește o scădere a producției și importurilor de carbune

Mai mult decât atât, potrivit ultimei prognoze privind echilibrul energetic până în anul 2026 atât producția de cărbune, cât și importul acestora va fi tot în scădere, mai ales că în această perioadă se așteaptă ca alte capacități energetice sa fie puse în funcțiune.

Datele arată că în 2024, pe partea de producție reducerea va fi cu 6.7% (la 2,525 milioane tep), iar pe partea de importuri această scădere va fi de 6,7% (la 195.000 tep). În timp ce pentru 2025 se așteaptă o reducere de 8,6% (la 2,31 milioane tep), respectiv cu 4,5% (la 185.000 tep) pe partea de importuri, urmând ca în 2026 reducerea producției și a importurilor să fie de 10,2% (la 2,075 milioane tep), respectiv  2,5% (la 180.000 tep).

CNSP anunță o scădere a importurilor de cărbune pentru 2023. Producția se va reduce de asemenea
CNSP anunță o scădere a importurilor de cărbune pentru 2023. Producția se va reduce de asemenea

Utilizarea cărbunelui în creștere în 2022

Totodată, CNSP mai arată și că în 2022, pe lângă contextul internațional dificil, unde a fost nevoie să existe o reducere a dependenței de importul de gaze naturale, existența unui an secetos care a nu a adus rezultatele așteptate pentru obținerea energiei hidroelectrice, toți acești factori au dus la o utilizarea suplimentară a cărbunelui, lucru care a generat și o ușoară creștere a producției interne de cărbune, creștere ce a fost estimată la 2,8%.

După cum arată datele, la nivelul Uniunii Europene atât producția și consumul de cărbune au fost în creștere, în 2022, reușind să ajungă la 349 de milioane de tone (+5% față de anul precedent) și 454 de milioane de tone (+2%). Această revenire a început să se observe în anul 2021 și a fost înregistrată în principal de lignit, care este un combustibil fosil solid și care are un conținut energetic scăzut, potrivit Eurostat.

În schimb, la capitolul importuri, se apreciază că aici s-a înregistrat o reducere mai mare, respectiv -17,5% pentru cărbuni și -27,7% pentru cocs. Datele mai arată și că o mare parte a resurselor de cărbune s-a utilizat pentru producerea energiei electrice și termice (89,3%).

În prezent Uniunea Europeană încearcă să vină cu o serie de soluții prin care să stopeze efectele încălzirii globale și respectiv să reducă utilizarea combustibilor fosili.

Citește și: Este oficial! A fost anunțată lista alimentelor pentru care românii vor plăti prețuri mai mici începând cu 1 august

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult