- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profesorii pot beneficia de o primă de 15.000 de lei, începând din septembrie. Care e condiția pe care cadrele didactice trebuie să o îndeplinească

19 Jul, 11:47 • Bocioacă Bianca
Potrivit unei noi legi a educației preuniversitare, care intră în vigoare începând cu data de 3 septembrie, profesorii pot primi o primă uriașă.
Profesorii pot beneficia de o primă de 15.000 de lei, începând din septembrie. Care e condiția pe care cadrele didactice trebuie să o îndeplinească

Profesorii care se instalează la catedră în zone defavorizate sau izolate și rămân în acel loc pentru minim cinci ani pot beneficia de prima neimpozabilă.

„Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unităţi de învăţământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educaţiei, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe ţară cu obligaţia ca, pentru o perioadă de 5 ani şcolari, să rămână titular în unitatea de învăţământ respectivă.

Prima se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Citește și: Au fost afișate rezultatele la proba scrisă de la concursul de Titularizare în Învățământ 2023. Cum s-au descurcat profesorii

Prima se calculează în funcție de salariul minim, potrivit avocatnet.ro. Prima oferită anul acesta pentru profesorii care vor preda în școlile din zonele defavorizate este de 15.000 de lei.

Ministerul Educației nu a anunțat, până în prezent, lista unităților de învățământ care se află în zone izolate sau defavorizate.

Ce salarii au profesorii

Profesorii au oținut o mărire de salariu, după greva generală la care au participat. Conform Ordonanței nr. 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

Citește și: Guvernul, corigent cu Legea salarizării, proiectul încă nu e gata. Profesorii așteaptă grilele promise încă din 15 iulie

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”.