- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profit net de 620,4 milioane lei, pentru grupul Electrica, în 2023. Creștere de 11% într-un singur an

06 Mar, 21:33 • Adrian Popovici
În anul 2023, Grupul Electrica a raportat un profit net de 620,4 milioane de lei, înregistrând o creștere de 11% față de anul anterior. Această creștere, care se traduce printr-o diferență pozitivă de 61,6 milioane de lei, a fost în mare măsură generată de performanța excelentă a segmentului de distribuție.
Profit net de 620,4 milioane lei, pentru grupul Electrica, în 2023. Creștere de 11% într-un singur an

Grupul Electrica a înregistrat în anul 2023 un profit net de 620,4 milioane de lei, în creştere cu 11% față de anul anterior, ceea ce reprezintă o diferență pozitivă de 61,6 milioane de lei. Această creștere semnificativă a profitului a fost determinată în principal de performanța segmentului de distribuție, transmite Economedia.

În același timp, la nivelul grupului Electrica, EBITDA a înregistrat o creștere impresionantă de 27,1% în 2023, atingând o valoare totală de 1,733 miliarde de lei. Această performanță remarcabilă contrastă semnificativ cu valoarea de 1,363 miliarde de lei înregistrată în anul precedent, subliniind astfel creșterea substanțială a eficienței și a performanței financiare a companiei.

Profitul operațional al grupului Electrica a înregistrat în anul 2023 o creștere semnificativă de 22%, ajungând la valoarea de 1,011 miliarde de lei. Această evoluție pozitivă a fost determinată în principal de impactul favorabil al cheltuielilor operaționale, care au generat un adăugat de 688,6 milioane de lei la profitul operațional. Cu toate acestea, această creștere a fost temperată de scăderea veniturilor operaționale cu 506,4 milioane de lei.

Te-ar putea interesa și: E.ON raportează că furturile de gaze și energie electrică au crescut cu 40% în 2023. Avertismentul companiei pentru românii care se branșează ilegal

Profit net de 620,4 milioane lei, pentru Electrica, în 2023, în creștere cu 11%. Foto arhivă
Profit net de 620,4 milioane lei, pentru Electrica, în 2023, în creștere cu 11%. Foto arhivă

Cum au evoluat profiturile Electrica?

În același timp, profitul net înregistrat pentru anul 2023 a înregistrat o creștere de 61,6 milioane de lei, reprezentând un avans de 11%. Această performanță a fost în principal rezultatul performanței solide a segmentului de distribuție, într-un context caracterizat de reducerea costurilor cu energia electrică pentru acoperirea CPT (compensarea puterii reactive), ca urmare a implementării mecanismului de achiziție centralizată MACEE. Prin intermediul acestui mecanism, producătorii au fost obligați să vândă 80% din energia disponibilă la un preț de 450 lei/MWh. Această creștere a profitului net a fost totuși temperată de creșterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în rețea.

Profitul net individual obținut de Electrica în anul 2023 se cifrează la 19,2 milioane de lei. Conform propunerii, dividendul brut per acțiune este de 0,1178 lei, iar valoarea totală brută a dividendelor distribuite se ridică la 40 milioane de lei.

„Grupul Electrica a menţinut traiectoria pozitivă a performanţelor financiare din anul 2023, cu o creştere de peste 27% a valorii EBITDA şi un profit net cu 11% mai mare faţă de anul precedent. Este o muncă de echipă şi le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru efortul susţinut. Anul trecut a adus pentru noi şi alte evenimente importante, precum accelerarea iniţiativelor din segmentul de producţie a energiei regenerabile şi lansarea strategiei corporative pentru perioada 2024-2030.

Prin adoptarea noilor direcţii strategice, aliniate cu cele de la nivel naţional şi european, vom îndeplini un rol important în tranziţia energetică şi vom contribui semnificativ la atingerea obiectivelor de sustenabilitate, eficienţă şi inovare din domeniu. În acelaşi timp, ne propunem să asigurăm perspective solide de dezvoltare a companiilor din Grup şi să răspundem atât nevoilor clienţilor, cât şi aşteptărilor investitorilor şi acţionarilor noştri”, a declarat Alexandru Chiriţă, directorul general al Electrica.

Citește și: Profiturile Nuclearelectrica în 2023, scădere de peste 10%. Cât a câștigat compania de stat anul trecut

Tags: