- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prognoza meteo lunară. Vine arşiţa, El Nino se activează din luna iulie, temperaturile trec de 30 de grade Celsius

20 Jun, 09:23 • Dobran Viorel
Prognoza meteo vară 2023. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat cum va fi vremea în vara 2023. Meteorologii avertizează că urmează o nouă vară secetoasă și caută soluții pentru a limita efectele arșiței.
Prognoza meteo lunară. Vine arşiţa, El Nino se activează din luna iulie, temperaturile trec de 30 de grade Celsius

Prognoza meteo. Meteorologii au anunţat că temperaturile vor fi uşor mai mari decât cele normale, în următoarele patru săptămâni, în cea mai mare parte a ţării, iar precipitaţiile vor fi abundente doar săptămâna aceasta, ulterior urmând să aibă valori apropiate de cele obişnuite în această perioadă, anunţă ANMPrognoza meteo Săptămâna 19.06.2023 – 26.06.2023

– Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor.

– Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile estice, sud-estice şi local în cele centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Prognoza meteo Săptămâna 26.06.2023 – 03.07.2023

Meteo 19 iunie – 17 iulie. Urmează un nou val de fenomene extreme, furtuni, grindină și vijelii. Când ne vom putea bucura de vară

– Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

– Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Prognoza meteo Săptămâna 03.07.2023 – 10.07.2023

– Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

– Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza meteo Săptămâna 10.07.2023 – 17.07.2023

– Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

– Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.

Prognoza vară 2023. Şefa meteorologilor anunţă fenomene extreme: „Vom avea alternanţe termice semnificative”

Prognoza vară 2023. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat cum va fi vremea în vara 2023. Meteorologii avertizează că urmează o nouă vară secetoasă și caută soluții pentru a limita efectele arșiței.

Specialiștii vorbesc, la nivel mondial despre o vară secetoasă, în special în Europa. Fenomenul ar putea apărea atât în România cât și în alte state precum Bulgaria, Franța sau Spania.

Prognoza vară 2023. Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat cum va fi vremea în această vară.  „Fiecare sector economic este afectat anual de fenomene meteo extreme. Dacă 2022 a fost al treilea an cel mai călduros din istoria măsurătorilor din țara noastră, după 2019 și 2020, iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din istoria țării noastre și a doua cea mai caldă din Europa. Ianuarie a adus un nou record termic absolut în România, la Turnu Măgurele pe 19 ianuarie, când au fost 22,5 grade Celsius.

Prognoza meteo

Cu siguranță, și ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 și a toamnei și debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenți au depășit recordurile anterioare. Și cu siguranță va fi o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanțe termice semnificative.

Prognoza meteo iunie 2023. Nu scăpăm de fenomene meteo periculoase. A fost actualizată o nouă prognoză

Prognoza vară 2023. Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantitățile de precipitații între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. Iată deja un an complicat în această parte a țării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată țara”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.

Meteorologul Florinela Georgescu estimează că, în această primăvară, temperaturile se vor încadra în normal, însă nu este exclus ca sfârşitul primăverii să vină cu temperaturi caniculare. Directorul ANM a vorbit, la România TV, despre cum va fi vremea până la Paşte, în ziua de Paşte şi pe tot parcursul primverii.

Vorbim despre o perioadă destul de lungă, vorbim despre acest început de primăvară care știm că este unul cu vreme schimbătoare. Trebuie să ne așteptăm în linii mari la un regim al temperaturilor apropiate de normă, și pe de altă parte și la episoade cu precipitații.

Temperaturi apropiate de normă însemnă maxime care, în zilele cele mai calde, pot depăși 20 de grade, dar în general să se încadreze între 10 şi 17-18 grade. Nopțile cele mai reci pot să aducă și ele temperaturi negative, dar așteptăm, per ansamblu, o creștere treptată a valorilor de temperatură, atât în cursul nopților, cât şi în cursul zilelor pe măsură ce avansăm spre luna aprilie, categoric în prima parte a lunii aprilie, odată cu mărirea duratei zilei”.

Prognoza meteo. Ultimii opt ani, cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor. Modelele climatologice sugerează că după trei ani de manifestare a tiparelor meteorologice asociate cu fenomenul La Nina în Oceanul Pacific, care scad în general uşor temperaturile globale, omenirea ar putea să asiste la revenirea fenomenului El Nino, omologul său mai clad, în a doua jumătate a acestui an. În timpul fenomenului El Nino, vânturile care bat spre vest de-a lungul Ecuatorului scad în intensitate şi apa caldă a mării este împinsă spre est, generând temperaturi mai mari la suprafaţa oceanului. „El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.

Modele climatologice sugerează o revenire a condiţiilor asociate cu El Nino spre sfârşitul verii din emisfera nordică şi o posibilitate de apariţie a condiţiilor pentru un El Nino intens spre sfârşitul acestui an, a precizat Carlo Buontempo. Cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice a fost până acum 2016, care a coincis cu un puternic fenomen El Nino – deşi schimbările climatice au alimentat temperaturi extreme chiar şi în anii lipsiţi de acest fenomen.

Ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi din istoria măsurătorilor, reflectând astfel tendinţa de încălzire pe termen lung a climei globale, stimulată de emisiile de gaze cu efect de seră. Friederike Otto, lector superior la Institutul Grantham din cadrul Imperial College din Londra, a spus că temperaturile alimentate de El Nino ar putea să agraveze impacturile provocate de schimbările climatice cu care ţările lumii se confruntă deja – inclusiv valuri de căldură severe, secete şi incendii de vegetaţie. „Dacă El Nino nu se va dezvolta, există deja o şansă bună ca 2023 să fie chiar mai cald decât 2016 – ţinând cont că planeta a continuat să se încălzească deoarece oamenii au continuat să ardă combustibili fosili”, a adăugat Friederike Otto.