- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Program național de împădurire, lansat de Guvern. Nicolae Ciucă: „un program care oferă speranță pentru generațiile viitoare că vor trăi într-un mediu mai puțin poluat”

25 Nov, 14:06 • Bumbeneci Diana
Premierul Nicolae Ciucă anunță demararea programului național de împădurire. Cu scopul de a reduce poluarea, România va salva pădurile în care s-a defrișat ani la rând.
Program național de împădurire, lansat de Guvern. Nicolae Ciucă: „un program care oferă speranță pentru generațiile viitoare că vor trăi într-un mediu mai puțin poluat”

Vești bune pentru românii care Aproape 56.700 de hectare vor fi împădurite până în 2026 în cadrul Programului Național lansat de Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul și a transmis ca prin acest program, acele județe din sud și est unde este predominantă culoarea roșie să treacă pe verde.

Program național de împădurire, lansat de Guvern

Șeful Executivului a participat în cursul zilei de azi, la Palatul Victoria, la semnarea unei noi serii de contracte de finanțare pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar și lansarea Programului Național de Împăduriri 2022-2026, alături de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Este o zi foarte importantă pentru demersurile întreprinse la nivelul Guvernului în ceea ce privește demararea celei mai ample campanii de împădurire. Discutăm de o campanie care este finanțată prin PNRR și suprafața totală pentru următorii ani până în 2026 este de aproximativ 56.700 de hectare. (…).

Este un moment prin care lansăm un program care vizează viitorul protejării mediului natural din țara noastră, un program care oferă speranță pentru generațiile viitoare că vor trăi într-un mediu mai puțin poluat, într-un mediu mai curat, într-un mediu în care biodiversitatea va fi mai bine consolidată și mai dezvoltată și sperăm ca acele județe unde culoarea roșie este predominantă, în mod deosebit în sudul și estul țării, prin implementarea acestor programe să schimbe culoarea și să treacă spre acel verde pe care putem să-l vedem în zonele și în județele unde nu se confruntă cu astfel de probleme”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Oficialul a mai explicat că în țara noastră suprafețele acoperite de pădure reprezintă aproximativ 29% din suprafața teritoriului. De partea cealaltă, în Europa suprafața totală acoperită de păduri este de aproximativ 39%.

„Ca tare, avem datoria ca, așa cum ne-am angajat, să folosim toate resursele pe care le avem la dispoziție, resursele financiare și în mod deosebit resursele umane, pentru că aici este și o chestiune de voință și de responsabilitate pentru generațiile viitoare în ceea ce privește protejarea mediului și a biodiversității. Pentru aceasta avem în Planul de Redresare și Reziliență, aproximativ 1,1 miliarde de euro și toți acești bani trebuie folosiți cu iscusință, astfel încât să lăsăm generațiilor un mediu mai curat„, a declarat Ciucă.

Citește și:  Noile taloane de pensie vor arăta diferit în 2023. La ce detaliu trebuie neapărat să fie atenți toți românii

Program Național de Împădurire pentru zonele defrișate
Program Național de Împădurire pentru zonele defrișate

Noua campanie vine și completează celelalte măsuri guvernamentale din aria protejării mediului, respectiv măsurile stabilite prin Fondul Local și Valul Renovării. Premierul s-a referit și la semnarea, vineri, la Guvern, a unei noi serii de contracte pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar, subliniind că autoritățile centrale s-au angajat să realizeze la nivel național 565 de astfel de centre.

Suma standard acordat pentru aceste contracte este de 3,83 milioane de lei pentru fiecare UAT participant la program. În acest context, șeful Executivului a punctat și faptul că bilanțul la un an de guvernare PSD, PNL, UDMR arată că măsurile luate de Guvern au vizat în primul rând protejarea populației, au vizat protejarea economiei, susținerea mediului de afaceri și asigurarea de venituri cât mai mari la bugetul de stat.

„A fost un an care a avut tot spectrul de provocări, de la încheierea ultimului val al pandemiei de COVID-19, la începerea războiului ilegal și neprovocat al forțelor armate ruse în Ucraina, la creșterea prețurilor la energie și la gaze, la efectele pe care le-a produs inflația și toate celelalte chestiuni care țin de ceea ce am fost nevoiți să gestionăm în această perioadă. Doresc să subliniez că măsurile noastre au vizat în primul rând protejarea populației, au vizat protejarea economiei, susținerea mediului de afaceri și asigurarea de venituri cât mai mari la bugetul de stat”, a mai declarat Ciucă.

Citește și: Premieră pentru România. Țara va găzdui, pentru prima dată, o reuniune a miniștrilor de externe din NATO

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult