- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Programul Rabla Plus va suferi modificări în 2023. Ajutorul de 10.000 de euro va fi acordat doar pentru anumite modele de mașini

09 Feb, 21:52 • Bocioacă Bianca
Programul Rabla Plus 2023, de stimulare a achiziționării de mașini electrice, ar putea fi modificat prin introducerea unui prag maxim de 75.000 de euro.
Programul Rabla Plus va suferi modificări în 2023. Ajutorul de 10.000 de euro va fi acordat doar pentru anumite modele de mașini

În anul 2022, programul Rabla Plus a avut un succes record, numărul de înmatriculări de autovehicule electrice, alimentate exclusiv la priză, au crescut anul trecut cu 83,6%, depășind pragul psihologic de 10.000 de unități pentru prima dată.  Acesta a ajuns la 11.611 de unități și la o cotă de piață de 9,1%, față de 5,3% în urmă cu doi ani.

În Româmi sunt oferite cele mai mari ecobonusuri pentru mașini electrice din întreaga Europa, adică aproape 10.000 de euro, însă nu mai mult de 50% din prețul mașiniii.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunța la finalul anului 2022 că programul Rabla Clasic și programul Rabla Plus vor continua și anul acesta. Pe lângă asta, prima Rabla Clasic va crește cu 15%, adică va fi indexată cu inflația.

Citește și: Programul Rabla 2023: 10 miliarde de lei pentru românii care vor să scape de maşina veche

„Avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023. În același timp, creștem bugetul pentru mașinile electrice. Conform discuțiilor cu producătorii auto, am stabilit atunci un program care oferă predictibilitate și o evoluție predicitibilă în timp.

Am stabilit cu dânșii acum 2 ani, pe 4 ani, un program care ajută atât sectorul, cât și cetățenii, în mod special, pentru schimbarea autoturismelor vechi.

Anul trecut s-au constatat evoluții absolut pozitive pe piața auto din România, a crescut exponențial numărul de mașini electrice, datorită programelor derulate prin AFM, s-a redus numărul de mașini second-hand pentru prima dată după mulți ani, deci parcul auto din România se întinerește”, declara ministul la vremea aceea.

Citește și: Ministrul Mediului confirmă astăzi când începe programul Rabla. Ce beneficii noi vor avea românii

Prag de 75.000 de euro pentru programul Rabla Plus

Atât programul Rabla Plus, cât și Rabla Clasic, nu au fost încă definitivate pentru anul 2023. Conform surselor Newsweek, Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) ar putea introduce un prag de preț de maximum 75.000 de euro, TVA inclus, pentru acordarea ecobonusului de apropae 10.000 de euro pentru achiziționarea unei mașini 100% electrice.