- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Programul Rabla 2023: 10 miliarde de lei pentru românii care vor să scape de maşina veche

07 Feb, 20:50 • Dobran Viorel
Ministrul Mediului a oferit marţi seară noi detalii desprec programul Rabla 2023. Conform lui Tanczos Barna, bugetul este dublu faţă de anul 2022, astfel că mult mai mulţi români ar putea conduce maşini nou-nouţe după luna martie.
Programul Rabla 2023: 10 miliarde de lei pentru românii care vor să scape de maşina veche

Programul Rabla 2023.  Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că bugetul AFM a fost dublat în 2023, astfel că vor fi mai mulţi bani pentru Programul Rabla.

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi de 10 miliarde de lei, în acest an, dublu faţă de cel alocat în 2022, a scris, marţi, pe propria pagină de Facebook, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Ministrul Mediului confirmă astăzi când începe programul Rabla. Ce beneficii noi vor avea românii

„Faţă de anul trecut, am dublat bugetul AFM. Ştim că lucrăm bine când un număr cât mai mare de cetăţeni se bucură de programele AFM, sistemul nu se prăbuşeşte, bugetul aprobat nu se epuizează repede, procesăm toate dosarele la timp şi începem programele aprobate.

Am promis că vom reforma Administraţia Fondului pentru Mediu când am preluat conducerea Ministerului Mediului. Am început procesul, anul acesta vom descentraliza programul local de casare a maşinilor vechi.

Dar ştim foarte bine că reformele nu sunt suficiente, că trebuie mărit bugetul pentru ca tot mai multe persoane să devină beneficiare ale acestor programe. În acest an, bugetul AFM este dublu faţă de anul trecut: 10 miliarde de lei faţă de 5 miliarde de lei cât era în 2022”, a subliniat Tanczos.

Programul Rabşa 2023. Recent, ministrul Mediului a dezvăluit faptul că în ceea ce priveşte Rabla Clasic, bugetul permite o creştere de 15% a primei de casare. De asemenea, va creşte bugetul pentru maşinile electrice, astfel încât românii să fie încurajaţi să cumpere astfel de autoturisme.

Mai multe detalii despre acest subiect, citiţi pe Daily Business:

Se pregătesc programele Rabla. Prima de casare crește cu 15%, anunță Tanczos Barna. Avem buget!

Potrivit statisticilor, în România a crescut numărul maşinilor hybrid şi electrice şi, în premieră, a scăzut numărul maşinilor second hand. Premierul i-a cerut ministrului Mediului să prezinte o informare completă despre programul Rabla 2023 în viitoarea şedinţă a Guvernului.

Rabla Plus 2023: Plafon de preț de 75.000 euro pentru mașinile electrice

Programul Rabla 2023, dublat de rabla Local din martie. Câți bani se vor primi pentru o mașină casată

Amânat de mai multe ori din lipsă de fonduri, programul Rabla Local începe, totuși, luna viitoare, anunță autoritățile. Cei care doresc pot scăpa de mașinile vechi fără să fie obligați să cumpere altele noi. Banii vin de la Administrația pentru Mediu și de la primării. Autoritățile speră să scoată astfel de pe străzi 100 de mii de rable. Pentru programul Rabla Local se califică mașinile mai vechi de 15 ani. Pentru o mașină casată, proprietarul va încasa 3.000 de lei.

80% din sumă va veni de la Administrația Fondului pentru Mediu, restul de la primărie. „Rabla este bugetat anul acesta cu 250 de mii de lei în bugetul AFM. Până la sfârșitul lunii martie trebuie să avem gata ca cetățenii să se poată înscrie pe platformă. Ne ajută să îndeplinim ținta de 250 de mii de mașini scose din circualație”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului.