- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect de lege. Carnea provenită exclusiv din România va fi separată la raft de cea de import și va avea o etichetă specială

07 Jul, 23:07 • Lupu Alexandra
Carnea din producția internă va avea o etichetă specială în magazine. Proiectul de lege a fost depus în Parlament.
Proiect de lege. Carnea provenită exclusiv din România va fi separată la raft de cea de import și va avea o etichetă specială

Un nou proiect lege a fost depus în Parlament: carnea din producția internă va fi separată la raft de cea de import și va avea o etichetă specială. Ministerul Agriculturii încearcă să-i convingă pe români să cumpere mai multe produse autohtone, informează observatornews.ro. Specialiștii nu sunt de acord cu propunerea: experții avertizează că rafturile din magazin vor fi mai goale.

Schimbări la carnea din magazine

Conform proiectului de lege, carnea din producția internă va fi separată la raft de cea de import și va avea o etichetă specială. Specialiștii trag un semnal de alarmă și explică că porcul sau vita crescute la noi în țară sunt o raritate în magazine, tocmai de aceea, rafturile vor fi mai goale. Eticheta „produs românesc” va fi pusă pe carne și pe produsele din carne provenite din fermele din România.

Te-ar putea interesa și: România, la un pas de criză alimentară! Carnea de vită dispare din magazine. „Suntem la cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani”

„Prin actul normativ am creionat etichetare corectă la raft a produselor  prin identificarea unui cod QR, astfel încât toţi românii care merg în supermarket să poată scana acel cod, să identifice ingredientele din care sunt preparate produsele sau provenienţa cărnii”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Carnea românească este găsită tot mai puțin în magazine. România își asigură doar 20% din consumul de carne de porc și 30% din cea de vită. Restul produselor vin din import. Adrian are o fermă de 50.000 de porci. El livrează carne într-un mare lanț de magazine din București. Spune că legea este bună, însă explică că producătorii au o mare problemă: producția trebuie să fie revitalizată.

„Din nefericire, noi avem o problemă, mai ales producătorii de carne de porc.

Dacă vrem să asigurăm tuturor românilor carne proaspătă din România şi produse fabricate cu carne de porc românească, trebuie să revitalizăm producţia”, a declarat Adrian Balaban, fermier.

„În acest moment am pus carul înaintea boilor. Mai întâi ar trebui să dezvoltăm sectorul de creştere a porcinelor şi apoi să venim cu o lege prin care să încurajăm consumul de carne în România”, a declarat Costel Stanciu, preşedinte asociaţie alimente.

Carne
Carne

Ministrul Agriculturii precizează că are soluții pentru aceste probleme. Florin Barbu afirmă că va lansa în următoarea perioadă 160.000 de locuri de cazare.

„Voi lansa in perioada urmatoare inca 160.000 de locuri de cazare, astfel încât acest număr de 9 milioane de purcei să poată fi produşi în România”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Citește și despre: Ordonanța ieftinirii alimentelor de bază, criticată de proprietarii magazinelor de cartier: „Nu au cum să scadă, dau faliment unul după altul”