- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, la un pas de criză alimentară! Carnea de vită dispare din magazine. „Suntem la cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani”

04 Jul, 17:59 • Lupu Alexandra
Carnea de vită dispare din magazine. Crescătorii de bovine trag un semnal de alarmă: siguranța alimentară este pusă în pericol.
România, la un pas de criză alimentară! Carnea de vită dispare din magazine. „Suntem la cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani”

România este la un pas de o criză alimentară. Carnea de vită dispare din magazine. Produsul se găsește din ce în ce mai rar în magazine și în piețe, iar explicația constă în faptul că efectivele de bovine au scăzut alarmant de la un an la altul, informează gandul.ro. Totodată, doar 10% dintre cele aproximativ un milion de vaci din ferme sunt pentru carne, iar vițeii merg la export.

Carnea de vită dispare din magazine

Carnea de vită este o raritate în magazine. Jurnaliștii Gândul au mers să caute produsul la trei comercianți diferiți din Sectorul 4 al Capitalei. Prima oprire a fost la Lidl.

Te-ar putea interesa și: Ordonanța ieftinirii alimentelor de bază, criticată de proprietarii magazinelor de cartier: „Nu au cum să scadă, dau faliment unul după altul”

Magazinul avea toate tipurile de carne, mai puțin de vită. Situația a fost similară și la Mega Image, unde produsul lipsea din frigidere. Luni dimineață, la Piața Progresul, nu exista urmă de carne de vită.

Vânzătorii din piață susțin că motivul ar fi prețul foarte mare. Un kilogram de pulpă de mânzat dezosată costă aproximativ 50 de lei. Tocmai din acest motiv, comercianții evită să mai achiziționeze carnea de vită.

Crescătorii de bovine explică altfel situația. Ei susțin că efectivele de bovine au scăzut alarmant de la un an la altul, iar acesta este doar un prim pas al crizei, care se va accentua în următorii ani.

„Efectivele au scăzut de la an la an. În 1990, în România aveam peste cinci milioane de capete de bovine, dar în fiecare an efectivele au scăzut la nivel național, astfel că acum avem sub un milion de capete.

Este o consecință a măsurilor aproape inexistente ale statului. Suntem la cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani, siguranța alimentară a românilor este în pericol”, spune, pentru Gândul, Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).

Dumitru Grigorean trage un semnal de alarmă. Doar 10% dintre vacile din ferme sunt pentru carne. Nici măcar acestea nu ajung în totalitate în abatoarele românești.

„Avem în jur de 100.000 de vaci de carne, restul sunt vaci de lapte. Doar vacile reformă, care nu mai sunt bune pentru producție, ajung la abator și calitatea cărnii este mai slabă. Vițeii sunt exportați în țările arabe sau din Uniunea Europeană, pentru că se oferă un preț puțin mai bun decât ce se oferă în România”, a mai spus președintele ACBCR.

Carne de vită
Carne de vită

Un alt motiv pentru care producția de carne de vită este aproape de final îl reprezintă și faptul că nu există ferme specializate în așa ceva. Fermierii care cresc vaci de lapte renunță și ei la afaceri, fiind descurajați de ce se întâmplă pe piață.

„Sunt vreo cinci ani de când statul și-a bătut joc de văcarii din România.

Noi am vrea să producem cât mai mult, dar piața nu ne oferă stabilitate financiară”, declară președintele ACBCR.

Dumitru Grigorean consideră că situația alarmantă ar putea fi rezolvată, dacă statul român ar acoperi pierderile de venit ale fermierilor. Președintele ACBCR a menționat că a avut mai multe discuții cu Ministerul Agriculturii în ultimii ani, dar cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură concretă.

„În ultimii trei ani, am avut parte numai de monolog cu Ministerul Agriculturii.

Nu a existat nicio măsură concretă, cu excepția subvențiilor de la UE, dar care sunt în cuantum redus”, a mai spus președintele ACBCR.

Citește și despre: Adio magazine duty-free din Aeroportul Otopeni. Cât timp va dura această situație