- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect de Ordonanță. Ce s-ar putea întâmpla din această lună cu salariul mai multor categorii de bugetari

07 Jun, 08:57 • Lupu Alexandra
Ministerul Muncii a publicat un nou proiect de Ordonanță în transparență decizională. Iată ce s-ar putea întâmpla cu salariul personalului din Sănătate, Asistență socială, Apărare și Ordine Publică și Securitatea Națională.
Proiect de Ordonanță. Ce s-ar putea întâmpla din această lună cu salariul mai multor categorii de bugetari

Informație de ultimă oră. Ministerul Muncii a publicat un nou proiect de Ordonanță în transparență decizională, care arată ce s-ar putea întâmpla cu salariul anumitor categorii de bugetari chiar din această lună, spune economedia.ro. Mai exact, vorbim despre veniturile de bază ale personalului din Sănătate, Asistență socială, Apărare și Ordine Publică și Securitatea Națională.

Ce se întâmplă cu salariul bugetarilor

Potrivit proiectului de Ordonanță publicat în transparență decizională de către Ministerul Muncii, salariul de bază al personalului din Sănătate, Asistență socială, Apărare și Ordine Publică și Securitatea Națională ar putea fi adus la grila din 2022 începând cu această lună. Ultimele informații arată că prevederea se va aplica și angajaților din domeniul asistenței sociale și pentru cei din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Citește și despre următorul subiect: Salariul din România plătit cu 1.400 de euro pe lună. Ce trebuie să faci pentru jobul de consultant în dreptul muncii

„Articolul unic al prezentei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului prevede completarea articolului I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, cu două noi alineate care prevăd că, începând cu luna iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute la Anexa nr.II Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi Asistenţă Socială” precum şi soldele de funcţie/salariile de funcţie ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute la Anexa nr.VI Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, să se stabilească la nivelul salariilor de bază/ soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de această lege pentru anul 2022″, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Salariul
Salariul

Conform proiectului de Ordonanță, o parte din personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar, precum statisticienii medicali, infirmierele, brancardierii, registratorii medicali, îngrijitoarele, spălătoresele, băieșii și nămolarii nu au atins nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă.

„Spre deosebire de restul personalului care este salarizat pe această anexă (medici, asistenţi medicali, alt personal de specialitate cu studii superioare etc), aceste categorii de personal sunt singurele din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 care nu au atins nivelul maxim de salarizare din grilă”, se menționează în proiectul depus în transparență publica la Ministerul Muncii.

Acordarea nivelului salariilor de bază pentru categoriile de bugetari menționate ar aduce un impact bugetar nesemnificativ, se arată în proiect. Mai mult decât atât, în document se relatează că acordarea nivelului salariilor de bază pentru aceste categorii de personal ar elimina dezechilibrele și discriminările de natură salarială din sectorul sanitar și va permite acordarea unor venituri corespunzătoare în raport cu pregătirea și vechimea.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Un nou proiect benefic pentru români! Indemnizație lunară egală cu salariul minim pentru românii care au doi copii