- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiectul european Catalog electronic a fost abandonat. Ministerul Educaţiei a pierdut finanţarea nerambursabilă de peste 40 de milioane de euro

13 Dec, 00:01 • Stefan Simion
Proiectul european Catalog electronic a fost abandonat de Ministerul Educaţiei. Ministerul pierde, astfel, peste 40 de milioane de euro nerambursabili, sumă care ar fi putut fi folosită doar între anii 2019-2022.
Proiectul european Catalog electronic a fost abandonat. Ministerul Educaţiei a pierdut finanţarea nerambursabilă de peste 40 de milioane de euro

Proiectul european Catalog electronic nu a ajuns nici măcar să fie scos la licitaţie, deşi fondurile au fost aprobate încă de acum trei ani.

Investiția în Educație, mai exact în digitalizarea Educației, pierde astfel 40 de milioane de euro. Potrivit fișei bugetare publicate de Ministerul de Finanțe, Ministerul Educaţiei nu va mai derula acest proiect, scrie edupedu.ro. 

Proiectul european Catalog electronic a fost abandonat

Proiectul european Catalog electronic, având denumirea completă Proiectul Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS, avea o valoare de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile.

Despre acest proiect fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu spunea că incapacitatea Ministerului Educației de a-l scoate măcar la licitație „este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR”.

Între timp, în loc să dezvolte proiectul public gratuit pentru școli, pentru care fondurile europene ar fi asigurat resursele de finanțare, Ministerul Educației a implementat un așa-zis „program-pilot”, aprobat prin ordin de ministru, prin care școlile pot folosi aplicații comerciale de catalog electronic care să înlocuiască catalogul clasic. Doar că acele aplicaţii erau cumpărate de multe ori din banii părinților, mai scrie Edupedu.ro.

Sute de unităţi de învăţământ folosesc catalog electronic de la firme private

În anul şcolar 2022 – 2023, 742 de școli folosesc catalog electronic de la firme private.

În anul şcolar 20221-2022 au fost 248 de unităţi de învăţământ din ţară alese de minister care au putut folosi catalogul electronic. Acest lucru era prevăzut doar prin ordinul de ministru privind implementarea catalogului electronic în școli.

Citeste si Cu cât cresc salariile profesorilor în 2023. Bugetul Educaţiei de anul viitor, cel mai mic din istoria recentă

În anul şcolar 2022-2023, trecerea notelor în catalogul electronic este reglementată și în regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și în continuare conducerea școlii trebuie să îl tipărească și să îl arhiveze obligatoriu.

Potrivit ROFUIP 2022, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie 2022, articolul 106 a suferit o modificare astfel: “Rezultatele evaluării se consemnează în catalog, cu cerneală albastră, sub forma: “Calificativul/data”, respectiv “Nota/data” sau în catalogul electronic, în cazul unităților-pilot în care se utilizează acesta, cu obligativitatea tipăririi, înregistrării și arhivării acestuia la sfârșitul anului școlar prin compartimentul secretariat”, potrivit documentului care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Citeste si Aproape jumătate din elevii din România sunt în pericol în cazul unui cutremur! Vezi care este expunerea la seisme a clădirilor din sectorul de educației!

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult