- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiectul OMV Petrom, amenințat de mâna Rusiei. La mijloc se află investiții de peste patru miliarde de euro

09 Apr, 13:54 • Constantin Cristina
Proiectul de miliarde de euro înființat de OMV și Petrom „Neptun Deep” din Marea Neagră, este tras în jos de Rusia, din cauza unei noi măsuri fiscale.
Proiectul OMV Petrom, amenințat de mâna Rusiei. La mijloc se află investiții de peste patru miliarde de euro

OMV și Petrom intenționează să pună în aplicare proiectul de amploare „Neptun Deep” din Marea Neagră, în vară, însă suspectează influența Rusiei, faptul că o nouă măsură fiscală va pune în pericol proiectul, a notat Kurier.

Citește și: OMV Petrom: de la șantaj și până la oprirea investițiilor în Marea Neagră. Declarațiile lui Sorin Grindeanu

Proiectul OMV Petrom, amenințat de mâna Rusiei

De abia în momentul în care totul era roz în România, blocajele fiscale pentru producția offshore au fost relaxate anul precedent, OMV urma să lanseze noul proiect în vara anului curent, însă Rusia le stă în cale.

Dezvoltarea uriașelor rezerve de gaze aflate în jur de 170 de kilometri în largul coastei României are prioritate, a subliniat CEO Alfred Stern. În timpul unei vizite la Stern în noiembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a cerut ca o decizie să fie luată înainte de sfârșitul anului și miliardele eliberate.

proiectul OMV Petrom
proiectul OMV Petrom

Investiția pe care o va avea proiectul este de patru miliarde de euro și reprezintă un pas important spre independența Europei de gazul Rusiei, tocmai acesta este și motivul pentru care Rusia se amestecă în „Neptune Deep” și nu permite continuarea, deoarece acest proiect nu a fost implementat încă.

De asemenea, parlamentarii români au adoptat un amendament, în Camera Deputaților, prin care obligă OMV-ul să plătească taxa de solidaritate. Așadar, companiile care nu au înregistrat cifra de afaceri minimă de 75% în anul trecut, vor fi forțate să plătească contribuția de solidaritate.

Amendamentul a fost votat cu 178 de voturi „pentru”, 71 de „abțineri” și 3 voturi au fost „prezent nu votez”. Parlamentarii de la AUR și USR s-au abținut de la vot.

Alte articole: OMV declară un nou război României! Austriecii vor milioane de lei înapoi și dau în judecată statul