- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

OMV Petrom: de la șantaj și până la oprirea investițiilor în Marea Neagră. Declarațiile lui Sorin Grindeanu

31 Mar, 10:25 • Lupu Alexandra
Sorin Grindeanu oferă noi declarații de interes în cazul OMV Petrom. Viceprimarul a dat cărțile pe față și a vorbit despre investițiile în Marea Neagră și despre posibila încercare a companiei de a șantaja Guvernul.
OMV Petrom: de la șantaj și până la oprirea investițiilor în Marea Neagră. Declarațiile lui Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu s-a aflat față în față cu ipotezele momentului. Concret, viceprimarul a răspuns la cele mai rostite întrebări din ultima perioadă, de la posibila încercare a reprezentanților OMV Petrom de a șantaja Guvernul și până la perspectivele de viitor asupra investițiilor în Marea Neagră, citează stiripesurse.ro.

Sorin Grindeanu, declarații oficiale în cazul OMV Petrom

Sorin Grindeanu a răspuns unora dintre cele mai rostite întrebări din ultima perioadă. Așa cum arată primele informații, cazul OMV Petrom rămâne un subiect amplu de discuție. După ce reprezentanții companiei au afirmat că nu vor plăti taxa de solidaritate, situația a luat o întorsătură neașteptată. Rând pe rând, oficialii s-au acuzat între ei.

Viceprimarul a fost întrebat dacă consideră că OMV Petrom încearcă să șantajeze Guvernul. Ministrul PSD a declarat că, cel mai probabil, mișcările companiei sunt menite să aducă un profit mai mare, aspect care nu este neobișnuit.

„Nu aş numi aşa. Nu aş privi-o în modul acesta. Sigur că fiecare companie încearcă să îşi maximizeze profitul pentru că nu suntem într-o perioadă din aceasta de muncă patriotică sau în alte timpuri. Ei şi nu doar OMV doreşte să îşi maximizeze profitul, orice companie”, spune Grindeanu.

În continuare, viceprimarul a vorbit despre investițiile pe care OMV Petrom le făcea în Marea Neagră. Concret, Grindeanu a declarat că nu crede că respectiva companie s-ar putea abate de la această acțiune, având în vedere că înțelegerea de privatizare este implementată în urmă cu mai bine de 20 ani.

„Nu cred acest lucru, dar eu aş vrea să privim problema de fond – atâta timp cât inclusiv la nivel european sunt aceste decizii şi aceste discuţii de suprataxare pentru profiturile extraordinare obţinute pe criza energetică, eu cred că e binevenită o reglementare pe acest tip.

OMV, dincolo de investiţiile pe care, dacă nu mă înşel, contractul de privatizare a Petrom în urmă cu aproape 20 de ani le prevede, nu cred că poate să se abată de la aşa ceva”, declară viceprimarul.

Sorin Grindeanu, noi declarații despre cazul OMV Petrom
Sorin Grindeanu, noi declarații despre cazul OMV Petrom

Ministrul PSD a adăugat că nu are nicio informație din care să rezulte că amendamentul lui Alexandru Nazare la proiectul de lege privind taxa de solidaritate pentru companii ar fi contestat la CCR. Grindeanu a precizat că acest lucru se va întâmpla doar dacă parlamentarii nu doresc ca OMV Petrom să fie suprataxat pe merit.

„Eu nu am văzut să fie contestat la CCR acest amendament, până în acest moment, şi hai să vedem.

Nu cred că va fi contestat la CCR acest amendament, doar dacă există în Parlament un număr suficient de parlamentari care nu îşi doresc ca OMV să fie suprataxat pe merit, pentru că au făcut profituri extraordinare într-o perioadă în care ştim cu toţii că am avut criză energetică.

Dar hai să îi vedem pe cei care îşi asumă această contestare. Restul sunt supoziţii. Da, chiar cred că vor plăti (cei de la OMV – n.r.), pentru că nu este sat fără câini”, explică viceprimarul.

Oficialii OMV Petrom nu au stat deoparte și au reacționat public la amendamentul propus de liberalul Alexandru Nazare, despre care oficialul afirmă că „reglementează justa aşezare a sarcinii fiscale în plata contribuţiei de solidaritate, echitatea şi transparenta în piaţă”. Concret, reprezentanții companiei au spus că, în ciuda faptului că proiectul de lege nu este definitiv, el încalcă principiliile din Constituție.

„Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituţiei României. Acest lucru este foarte îngrijorător.

Planurile noastre viitoare de investiţii depind, printre altele, de un regim fiscal şi de reglementare previzibil. Menţionăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creştere cu 60% faţă de anul precedent. Din această sumă, 2 miliarde lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut”, susțin oficialii OMV Petrom.