- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Promulgarea Legii Pensiilor stârnește reacții în Ministerul Muncii. Cristian Vasilcoiu: „Unii panicarzi au speriat bătrânii din România, doar în scop electoral”

29 Nov, 19:16 • Fundeanu Madalina
Prima reacție din Ministerul Muncii, după ce Legea pensiilor a fost promulgată. Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a afirmat că legea aduce echitate și măriri.
Promulgarea Legii Pensiilor stârnește reacții în Ministerul Muncii. Cristian Vasilcoiu: „Unii panicarzi au speriat bătrânii din România, doar în scop electoral”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 29 noiembrie 2023, Decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii, a informat Administrația Prezidențială. În acest context, Cristian Vasilcoiu (PSD), secretar de stat în Ministerul Muncii, a afirmat că legea aduce echitate și măriri, conform bugetul.ro.

Prima reacție din Ministerul Muncii, după ce Legea pensiilor a fost promulgată

De asemenea, Cristian Vasilcoiu a ținut să taxeze USR-ul condus de Cătălin Drulă, subliniind că „unii panicarzi au speriat bătrânii din România, doar în scop electoral”.

„Legea pensiilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în pofida faptului că unii panicarzi au speriat bătrânii din România, doar în scop electoral.

Iar legea aduce echitate și măriri, deși tot unii de Dreapta au scris un PNRR de așa natură încât să se răzbune pe pensionari.

Ministerul Muncii a renegociat, în ultimii doi ani, cu reprezentanții Comisiei Europene, jalonul privind pensiile, astfel încât bătrânii din această țară să nu fie afectați, ci să primească măririle meritate”, spune Cristian Vasilcoiu.

Te-ar putea interesa și: Este oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua Lege a pensiilor

pensii
pensii

Decretele promulgate de Klaus Iohannis:

  • „Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 59/2023 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale (PL-x 412/19.06.2023);
  • Decret pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii (PL-x 727/15.11.2023);
  • Decret privind rechemarea domnului Ovidiu Dranga din calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Japonia”, informează Administraţia Prezidenţială.

Ce presupune Noua Lege a Pensiilor

– introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;

– stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;

– stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;

– reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;

– stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;

– normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;

– acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;

– luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Vezi și: ANAF se pregătește să aplice noile taxe, în ianuarie 2024. Printre ele se află impozitul minim de la companiile mari și accizele pentru băuturile cu zahăr