- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pronostic optimist pentru Rusia. Ministerul Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8% în 2024

24 Apr, 13:04 • Bocioacă Bianca
Ministerul Economiei din Rusia prognozează, în 2024, o creștere economică de 2,8%, față de 2,3% cât estima anterior. Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit şi el estimările privind evoluţia PIB-ului Rusiei.
Pronostic optimist pentru Rusia. Ministerul Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8% în 2024

Rusia își revine din punct de vedere economic. Ministerul rus al Economiei și-a îmbunătățit, marți, prognozele referitoare la avansul PIB-ului în 2024, de la 2,3%, cât estima inițial, până la 2,8%. Pe de altă parte, se așteaptă la o depreciere a rublei și la reducerea excedentului de cont curent în următorii ani, potrivit Agerpres.

Revenirea economică Rusiei,după căderea din 2022, se bazează în mare parte pe producția de armament și muniție, finanțată de stat, pe măsură ce Moscova își continuă războiul pe teritoriul Ucrainei, mascând problemele care frânează îmbunătățirea standardului de viață a rușilor.

Citește și: Ce cred românii după 20 de ani de NATO. Câți ar fi gata să se înroleze dacă România ar fi în război cu Rusia

Pronostic optimist pentru Rusia

În urmă cu o săptămână, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit și el estimările privind evoluția PIB-ului Rusiei anul acesta, până la 3,2% de la 2,6% anterior, menționând cheltuielile guvernamentale şi investiţiile solide care au legătură cu războiul, precum şi cheltuielile mai mari ale consumatorilor pe o piaţă a muncii cu un şomaj redus, la care se adaugă veniturile solide din exporturile de petrol, în pofida sancţiunilor occidentale.

Miercuri, în cadrul unei ședințe de guvern, ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov, a spus că principalul factor care stă la baza creşterii economice este consumul intern şi cererea de investiţii.

Ministerul rus al Economiei se aşteaptă la o creştere medie a PIB-ului de aproximativ 2,3% în perioada 2025-2026, în timp ce rubla este aşteptată să înregistreze un declin constant până la un curs de 101,2 ruble pentru un dolar în 2026, faţă de cursul actual de aproximativ 93 de ruble pentru un dolar.

Citește și: Rusia, atac dur pe tema restituirii tezaurului. „Datoriile României depăşesc de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur”

Războiul din Ucraina afectează veniturile Rusiei, o dovadă în acest sens fiind reducerea fondului de rezervă, însă economiştii sunt de părere că şi în cazul unui preţ al barilului de petrol de 60 de dolari, Rusia are o plasă fiscală de siguranţă care se va menţine timp de mai mulţi ani.

Diminuarea veniturilor din export ar urma să afecteze deficitul de cont curent şi deficitul de cont curent al Rusiei. Conform celor mai recente prognoze, balanţa comercială a Rusiei ar urma să scadă cu peste 30% în următori ani, în timp ce estimările referitoare la excedentul de cont curent sunt de trei ori mai mici, până la 25,3 miliarde de dolari în 2026.

„Persistă, de asemenea, riscuri. Pe plan extern, cel mai important este încetinirea economiei mondiale pe ansamblu şi a economiilor ţărilor care sunt principalii parteneri comerciali ai Rusiei, precum şi presiunile de pe urma continuării sancţiunilor”, a spus Reshetnikov.