- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Punctul critic atins de România! Mircea Geoană, avertisment puternic: „Toţi românii vor da de pământ cu actualul sistem politic”

23 Jun, 19:53 • Constantin Cristina
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, scoate la iveală previziunile politice, în care România se zbate încă la periferia Europei.
Punctul critic atins de România! Mircea Geoană, avertisment puternic: „Toţi românii vor da de pământ cu actualul sistem politic”

Mircea Geoană avertizează că România a ajuns într-un punct critic și dacă nu vor fi luate măsuri la timp de către elitele politice, românii vor da de pământ cu sistemul politic actual, a transmis Agerpres.

Secretarul general adjunct al NATO este de părere că țara noastră a ajuns într-un punct critic, iar anul viitor, va fi un an în care ceasurile politice între România, Europa, America se vor resincroniza.

Vezi și: Mircea Geoană, președintele României? „Nici eu nu vreau să aştept până termin mandatul ca să pot să fiu de folos ţării mele”

„Am ajuns la un punct critic pe care, dacă elitele politice nu îl înţeleg, românii, toţi românii, vor da de pământ cu actualul sistem politic. Iar în disperare de cauză, vedem că prea mulţi români dezamăgiţi şi fără speranţă caută deja soluţii acolo unde nu există decât populism şi ură. Avem şansa unui deceniu unic, de mari transformări pentru destinul nostru, în care România poate cu adevărat să devină o ţară puternică, respectată şi prosperă. Depinde doar ne noi,”, a afirmat Mircea Geoană la conferinţa „Viziune, inovare, transformare”, organizată la Muzeul Țării Crișurilor.

Punctul critic atins de România! Mircea Geoană, avertisment puternic: „Toţi românii vor da de pământ cu actualul sistem politic”

Mai mult, Geoană spune că au trecut 30 de ani de când am ieșit din perioada neagră în care ne aflam, însă transformarea României într-o țară prosperă nu s-a produs încă.

„S-au scurs peste 30 de ani de când am ieşit din întuneric şi aproape 20 de ani de când am intrat în lumină, pe uşa lumii libere, euro-atlantice. În toată această perioadă s-au întâmplat şi lucruri bune, însă transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare nu s-a produs. Drept urmare, România trăieşte uriaşa traumă a abandonului: prea mulţi copii, prea multe dintre tinerele şi tinerii noştri fie au plecat deja, fie nu îşi văd viitorul în ţară. Ne zbatem încă la periferia Europei.

Înţelegerile negociate în momentul aderării la Uniunea Europeană nu au fost respectate aşa cum au fost ele fixate atunci. Schengen este o imensă nedreptate, dar mai sunt şi altele. O spun răspicat, pentru că ştiu exact care au fost termenii înţelegerii. Dar nici clasa politică nu s-a ridicat la înălţimea acestei perioade unice în istoria noastră. Devine evident că actualul sistem politic şi-a atins limitele”, a continuat Mircea Geoană.

Tot el este de părere că ar trebui să ne întoarcem la „ideea națională” și doar așa România poate să-și găsească „energie și entuziasmul”. De asemenea, marea greșeală a țării noastre este că nu a fost capabilă să decalajele de dezvoltare între regiuni și periferie.

Mircea Geoană
Mircea Geoană

„Cred că principala neîmplinire a României moderne a fost incapacitatea, de-a lungul perioadelor istorice, de a depăşi uriaşele decalaje de dezvoltare între regiunile, provinciile şi cetăţenii ţării. Astăzi, în România, primele 12 mari oraşe contribuie cu 80% din PIB-ul naţional, iar 20%, restul ţării. Aş spune că principala problemă a României moderne, dincolo de şocurile istoriei, este că nu am avut capacitatea să ridicăm toată ţara. Ar trebui să regândim paradigma clasică şi să mergem puţin mai departe”, a susţinut Geoană.

El a vorbit şi despre „paradoxul românesc”, pe care l-a descris ca fiind acea „tensiune permanentă între uriaşul talent şi potenţialul naţiunii noastre şi uriaşa frustrare de a nu fi capabili să ni le punem în valoare”, arătând însă că la mijloc este voinţa poporului de a progresa permanent şi capacitatea liderilor de a mobiliza energiile latente.

Secretarul general al NATO vine cu cinci precondiții care vor asigura succesul României, mai exact existenţa unei viziuni de organizare a societăţii, calitatea leadership-ului politic, capacitatea de a inova permanent, „din mers”, o puternică cultură naţională, identitară şi comunitară, bazată pe patriotism, solidaritate şi rezilienţă societală şi un nivel de educaţie şi sănătate fizică şi morală a naţiunii.

„Pentru mine, repornirea începe cu educaţia de la cea mai mică vârstă. Avem nevoie de investiţii masive în educaţie, de profesori mai buni, pentru că cea mai importantă resursă a României sunt oamenii săi talentaţi şi bine pregătiţi. Cu securitatea naţională garantată de cea mai puternică alianţă a istoriei şi membri ai clubului european, jumătate dintre tinerii României aleg să emigreze”, a subliniat Mircea Geoană.

Mai e nevoie, a continuat el, de „o gândire independentă cu adevărat de jocurile mici partizane la vârful statului”, respectată şi conectată la marile transformări ale lumii, dar prezentă în problemele reale ale ţării, de promovarea meritocraţiei la fiecare nivel, de noi criterii după care sunt aleşi reprezentanţii.

„Să avem curajul să regândim din temelii statul român şi responsabilitatea în funcţia publică”, a îndemnat Geoană.

Alte articole: Va putea România să stea departe de războiul dintre Rusia și Ucraina? Mircea Geoană: „Ne pregătim pentru câteva luni foarte importante, de care vor depinde în mare măsură cursul acestui război”