- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rabla 2024. Care este valoarea unui ecotichet pentru casarea unei mașini vechi

09 Jan, 16:41 • Adrian Popovici
Rabla 2024 vine cu tichete mai mici pentru românii care vor să-și schimbe mașinile vechi cu unele noi și care poluează mai puțin. După cum au transmit autoritățile, cei care participă la acest program pot primi 3.500 de lei pentru un autoturism casat.
Rabla 2024. Care este valoarea unui ecotichet pentru casarea unei mașini vechi

Rabla 2024 este programul prin care statul român vrea să întinerească parcul auto din România, oferindu-le șoferilor posibilitatea de a-și cumpăra o mașină nouă, mai eficientă din punct de vedere energetic și care poluează mai puțin, transmite Antena 3 CNN.

Guvernul a anunțat faptul că programul de finanțare va continua și în acest an pentru a încuraja înnoirii parcului auto din România. Pentru a-i ajuta pe șoferi să-și schimbe mașinile vechi cu unele noi, autoritățile au anunțat că vor acorda diferite tipuri de vouchere

La fel ca în anii trecuți, cei care vor să beneficieze de programul Rabla 2024 trebuie să renunțe la vehiculele vechi pe care le au acum. În schimbul lor ei vor primi vouchere care pot fi folosite la cumpărarea unor autoturisme noi, fie cu motoare termice, hibride sau electrice.

Rabla 2024
Rabla 2024

Te-ar putea interesa și: Vești proaste pentru români! Guvernul reduce drastic valoarea tichetelor Rabla

Care este valoarea unui ecotichet pentru casarea unei mașini vechi?

Participanții la programul Rabla 2024 trebuie să știe faptul că dacă vor să renunțe la un vehicul vechi, statul român le va oferi o primă de casare de 3.500 de lei, bani care pot fi utilizați pentru un vehicul nou. În plus, cei care optează pentru casare a două vehicule uzate vor primi un ecotichet a cărui valoare se ridică la 5.000 de lei.

Trebuie subliniat că că voucherul se acordă doar în situația în care beneficiarul este proprietarul vehiculului uzat de cel puțin 3 ani.

„În anul 2024, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020 – 2024 este în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziționarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate”, transmit autoritățile.

În ceea ce privește debutul Programului Rabla 2024 pentru mașini electrice, guvernul a redus valoarea voucherelor oferite celor care doresc să achiziționeze astfel de autovehicule prin acest program.

Ce bani oferă guvernul prin programul Rabla 2024?

25.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP, exceptând motocicleta;

13.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, calculat conform alin. (4), pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează o cantitate de emisii de CO_2 de maximum 50 g/km NEDC, în regim de funcționare mixt, conform informațiilor înscrise în COC;

13.000 lei pentru achiziționarea unei motociclete electrice.

Citește și: RABLA PLUS 2024. Cea mai accesibilă mașină electrică, de la 15.700 de euro. TOP cinci mașini electrice la prețuri ieftine