- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Raport al Curții de Conturi: Metrorex plătește sporuri de noxe și de metrou angajaților care lucrează în birouri

22 Feb, 17:12 • Fundeanu Madalina
Sporurile de noxe și de metrou sunt acordate și angajaților Metrorex care nu lucrează în subteran. Conducerea companiei de stat și sindicatul încearcă acum să remedieze situația.
Raport al Curții de Conturi: Metrorex plătește sporuri de noxe și de metrou angajaților care lucrează în birouri

Metrorex plătește sporuri de noxe și de metrou inclusiv angajaților săi de la birourile aflate la etajul 9 al Palatului CFR, după cum arată un raport al Curții de Conturi. Conducerea companiei de stat și sindicatul încearcă acum să remedieze situația, conform știrileprotv.ro.

O mulțime de angajați ai Metrorex care lucrează în birourile de la etajul 9 al Palatului CFR primesc la salarii sporuri de noxe și de metrou, chiar dacă nu au muncit niciodată în subteran.

La momentul actual, conducerea companiei bucureștene de stat și trei reprezentanți ai Unitatea- Sindicatul Liber în Metrou (USLM) au înființat o comisie care să analizeze cum se vor aplica sporul de noxe și sporul de metrou pentru cei aproximativ 6.000 de angajați.

Verificările Curții de Conturi

Directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, a trimis o adresă către președintele USLM, Marian Artimon, în care i se comunică faptul că inspectorii Curții de Conturi a României au realizat în perioada martie-octombrie 2023 un raport de audit cu tema „Controlul situației, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”.

Te-ar putea interesa și: Greșeli majore pe care mulți angajați le fac la locul de muncă. Sfaturile unui expert în Resurse Umane: „Persoanele super-umane tind să nu vorbească despre realizările lor”

 Metrorex
Metrorex

Raportul în cauză a verificat modul de acordare a unor sporuri, precum acordarea sporului de metrou fără stabilirea criteriilor de repartizare pe locuri de muncă/funcții. În plus, a fost verificată și acordarea sporului de noxe fără stabilirea acestor criterii.

Sporurile de noxe și de metrou sunt acordate și angajaților Metrorex care nu lucrează în subteran

Echipa de audit a constatat că responsabilii Metrorex nu au prezentat o fundamentare a modului de acordare a sporului de metrou și că nu au fost prezentate informaţii cu privire la condițiile deosebite ale fiecărui loc de muncă, funcție sau meserie, deşi prin CCM au fost stabilite cuantumuri diferenţiate.

De asemenea, Curtea de Conturi a constatat că în anumite cazuri, în cadrul aceluiaşi loc de muncă diferenţierea nivelului sporului de metrou este raportată la funcţie, nu la condițiile propriu-zise de lucru.

În ceea ce privește sporul de noxe (condiții nocive de muncă), entitatea (Metrorex) nu a prezentat o listă cu locurile de muncă pentru care se acordă acest spor.

În același document se preciza faptul că plata sporului de metrou nu s-a realizat, în unele cazuri, în conformitate cu drepturile salariale stabilite prin contractele individuale de muncă.

Vezi și: E.ON raportează că furturile de gaze și energie electrică au crescut cu 40% în 2023. Avertismentul companiei pentru românii care se branșează ilegal