- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rata de refuz a vizelor solicitate de români pentru SUA a înregistrat cel mai scăzut nivel din istorie. Curând, vom scăpa de vize

18 Jan, 15:05 • Fundeanu Madalina
Rata de refuz a vizelor solicitate de români pentru SUA a atins cel mai mic nivel. Scăderea față de anul fiscal precedent este de 3,82%.
Rata de refuz a vizelor solicitate de români pentru SUA a înregistrat cel mai scăzut nivel din istorie. Curând, vom scăpa de vize

Rata de refuz a vizelor pentru SUA solicitate de români a fost de 8,79% pentru anul fiscal 2023 (1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023), arată datele publicate de Departamentul de Stat al SUA, conform Agerpres.

Potrivit Ambasadei României în Statele Unite, este cea mai scăzută rată de refuz al vizelor din toată istoria relației bilaterale România-Statele Unite, iar România se află într-o descreștere accelerată în ultimii trei ani (17,03% în 2021, 12,61% în 2022). Scăderea față de anul fiscal precedent este de 3,82%.

Rata de refuz a vizelor solicitate de români pentru SUA a atins cel mai scăzut nivel

Dintre cele trei țări din Uniunea Europeană candidate dar care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România înregistrează în termeni procentuali cea mai importantă scădere (Republica Cipru a scăzut de la 6,22% la 4,48%, iar Bulgaria a înregistrat o creștere de la 10% în 2022 la 11,61% anul trecut).

„Mai este un drum lung, dar suntem foarte optimiști întrucât există o intenție politică reală de a include România în Visa Waiver Program, iar ambele guverne sunt pe deplin angajate ca toate cerințele programului de scutire de viză să fie îndeplinite.

Dacă totul merge conform planului și nu apar dificultăți majore, putem estima că România va face parte din programul american de scutire de viză anul viitor”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, citat pe pagina de Facebook a ambasadei României la Washington.

Te-ar putea interesa și: Mii de muncitori străini îşi cer drepturile în România: „Nu pot trimite bani acasă, nu mă simt în siguranţă pe stradă”

vize SUA
vize SUA

Cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este „legitimă”, dar problema e legată de rata de refuz pentru cei care aplică pentru viză. Pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, rata de refuz trebuie să scadă sub 3%, declara în februarie 2023 la București senatorul american democrat Dick Durbin.

Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a transmis recent că România ar adera la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii/Visa Waiver Program cel mai devreme la începutul anului 2025.

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetățeni români în scop turistic sau de afaceri a fost de 17.03% în anul 2021, în creștere față de 2020, când a fost 10,14%, iar condiția pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.

La scurt timp de la instalarea la Palatul Victoria, premierul Ciolacu a decis înființarea unui Comitet pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii, Visa Waiver Program (VWP), din care vor face parte reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției și Serviciului Român de Informații.

Coordonator național pentru Visa Waiver a fost desemnat comisarul-șef de Poliție Valentin Vătăjelu, atașat pentru Afaceri Interne la Ambasada României în Statele Unite.

Vezi și: Ministerul Muncii: Record la final de 2023! Numărul mediu de contracte de muncă a depăşit 6,7 milioane, cu aproape 100.000 mai multe faţă de 2022