- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Recalculare pensie 2023. Actele necesare pentru a solicita reanalizarea veniturilor lunare

08 Mar, 09:47 • Bumbeneci Diana
Pensia poate fi recalculată de Casa Națională de Pensii Publice. Pentru a face această solicitare trebuie să se depună un dosar la CNPP, iar acesta conține doar câteva acte.
Recalculare pensie 2023. Actele necesare pentru a solicita reanalizarea veniturilor lunare

Recalcularea pensiei este cerută de tot mai mulți români. Pentru cei care doresc să se facă dreptate trebuie să știe că recalcularea se face printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare, anunță Antena3.

Cum soliciți recalcularea pensiei

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie. Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

Recalculare pensie
Recalculare pensie

Cât se poate solicita recalcularea pensiei? Ei bine, drepturile de pensie pentru limita de vârstă vor putea fi recalculate doar în anumite situații precum:

  • prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia
  • prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare
  •  în situația în care se depun documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Ce acte sunt necesare pentru recalcularea pensiei

Pentru ca venitul unui senior este recalcult este nevoie ca persoana în cauză să depună o cerere, dar şi o serie de documente la Casa de pensii la care este arondată.

Iată care sunt actele care trebuie depuse pentru recalcularea pensiei, potrivit Casei de Pensii:

  • o cerere
  • cuponul de pensie
  • carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată
  • cartea/buletinul de identitate în original și copie.

Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) se găsește formularul pentru cererea de recalculare a pensiei, care poate fi descărcat, printat și completat.

Citește și: Salarii militari 2023. Armata Româna este unul dintre cei mai buni angajatori din țară, însă iată cât se câștigă în funcție de grad

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult