- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Record incredibil în portul Constanța! S-a expediat o cantitate de 32 milioane de tone de cereale ucrainene, în primele 11 luni ale anului

15 Dec, 17:10 • Fundeanu Madalina
Cantitate record de cereale ucrainene expediate prin portul Constanța. 32,6 milioane de tone expediate în primele 11 luni ale acestui an.
Record incredibil în portul Constanța! S-a expediat o cantitate de 32 milioane de tone de cereale ucrainene, în primele 11 luni ale anului

Portul Constanţa a expediat 32,6 milioane de tone de cereale în primele 11 luni ale acestui an, în condiţiile în care cerealele ucrainene au fost responsabile pentru aproximativ 40% din volumul total, au declarat reprezentanţi ai autorităţii portuare pentru Reuters, conform datelor transmise de Agerpres.

Cantitate record de cereale ucrainene expediate prin portul Constanța

Precedentul record în ceea ce privește cantităţile de cereale expediate într-un an prin portul Constanţa este de puţin peste 25 milioane de tone.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanţa a devenit cea mai importantă rută alternativă de export pentru Ucraina, după invazia rusească de anul trecut. Cerealele ucrainene ajung în Constanţa pe cale rutieră, feroviară şi cu barjele pe Dunăre.

Ai putea fi interesat și de: Ajutor de stat de 750 milioane euro pentru marii consumatori de energie din România. Schema de ajutor intră în vigoare înainte de răspunsul Comisiei Europene

cereale
cereale

În perioada ianuarie – noiembrie 2023, Ucraina a expediat 13 milioane de tone de grâne prin portul Constanţa, în creştere de la 11,7 milioane de tone până la finele lunii octombrie, şi 8,6 milioane de tone pe întreg parcursul anului 2022.

Însă în ultimele luni tranzitul cerealelor ucrainene s-a redus, după ce Rusia a atacat în repetate rânduri porturile ucrainene de la Dunăre, iar punctele de trecere a frontierei Ucrainei cu Polonia şi Slovacia au fost blocate de transportatorii rutieri locali care vor să fie introduse restricţii pentru camionagii ucraineni.

Obiectivul României este de a majora capacitatea de tranzit pentru grânele ucrainene la patru milioane de tone pe lună, iar în momentul de față ţara modernizează infrastructura feroviară şi rutieră în şi în jurul portului Constanţa, folosind fonduri europene.

Şi Republica Moldova, care se învecinează cu România şi Ucraina, îşi modernizează punctele de trecere a frontierei şi infrastructura feroviară, pentru a sprijini tranzitul.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă în 2023 la o recoltă de 81,3 milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, iar excedentul exportabil în sezonul 2023/2024 totalizează aproximativ 50 milioane de tone.

Vezi mai multe știri: Sorin Grindeanu confirmă deschiderea a două mari sectoare de drum. „Lotul Chețani-Câmpia Turzii de pe A3 și lotul 3 Craiova-Pitești se deschid săptămâna viitoare”