- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reforma pensiilor în România. Ce modificări sunt preconizate pentru 2024

17 Aug, 08:44 • Andrei Alina
Mai mulți miniștri, alături de Marcel Ciolacu, vor efectua o vizită la Bruxelles pentru a discuta despre reforma pensiilor din România. Autoritățile de la București au transmis că nicio pensie nu va înregistra scăderi și că majoritatea pensiilor trebuie să crească pentru a elimina inechitățile.
Reforma pensiilor în România. Ce modificări sunt preconizate pentru 2024

Reforma pensiilor în România. Anul 2024 ar putea aduce mai multe modificări în ceea ce privește pensiile românilor. Miniștrii implicați în reforma pensiilor și premierul Marcel Ciolacu urmează să efectueze o vizită la Bruxelles, iar această întâlnire este așteptată cu mare interes, deoarece există diverse ipoteze cu privire la creșterea pensiilor, programată să aibă loc cel mai probabil la 1 ianuarie 2024. Chiar dacă Ministerul Muncii încă lucrează la elaborarea noii legi în acest sens, guvernanții au anunțat că sunt în plan majorări considerabile.

Citește și: Recalcularea pensiilor 2023. Noi informații de la Ministerul Muncii! A fost publicat proiectul pentru recalcularea pensiilor

Potrivit monden.ro, este așteptat ca pensia minimă să crească de la 1.125 lei la 1.350 lei. De asemenea, punctul de pensie ar putea urca de la 1.785 lei la 2.142 lei.

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a ținut să precizeze că nicio pensie nu va înregistra scăderi și că majoritatea pensiilor trebuie să crească pentru a atinge un cuantum mai mare și a elimina inechitățile. Baciu a mai menționat că, deși există un mecanism clar prevăzut în lege pentru indexarea pensiilor, este prematur să discutăm despre aceste schimbări începând cu 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, se preconizează că mecanismul va acoperi inflația și creșterea salariului mediu brut, astfel încât pensiile să fie corelate cu necesitățile din sistem.

Reforma pensiilor

Reforma pensiilor în România: ce este jalonul 214!

„Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite.

Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a explicat Daniel Baciu, la România TV.

”În mare parte, pensiile trebuie să crească să ajungă la același cuantum mai mare. Trebuie să facem un efort suplimentar să înlăturăm inechitățile pentru că până la urmă se fac cu bani și avem nevoie de buget ca să facem această reformă în sistem”, a mai transmis oficialul CNPP.