- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reforma pensiilor speciale schimbă toate regulile! Cum se calculează și cu cât se majorează vârsta de pensionare?

10 Nov, 09:36 • Cornel Ghimeșan
Pensiile speciale urmează să fie reformate și să se acorde după alte reguli. Nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul luat în mână, iar vârsta de pensionare va crește cu șase luni în fiecare an.
Reforma pensiilor speciale schimbă toate regulile! Cum se calculează și cu cât se majorează vârsta de pensionare?

Reforma pensiilor speciale urmează să fie realizată etapizat, iar modificările vizează pe de-o parte vârsta de pensionare, care va crește cu 6 luni în fiecare an, pe de altă parte reducerea cuantumului pensiilor, în raport cu veniturile brute. De asemenea, nicio pensie nu va depăși salariul luat în mână și nu va mai fi admis să benefizi de pensie specială după doar câțiva ani lucrați într-un anumit domeniu.

Aceste schimbări urmează sa fie implementate treptat în următorii zece ani. Cu alte cuvinte, Guvernul va admite un proiect de lege care va fi ulterior dezbătut în Parlament. Acest proiect de lege prevede o serie de schimbări ale modului în care se acordă pensiile speciale.

Alte articole: ANAF ia meditații de la Fiscul din SUA și Australia. Heiuș: „Încercăm să devenim mai performanţi în acest mecanism de îmbunătățire a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari”

Un prim aspect este referă la vârsta de pensionare, care va crește cu șase luni în fiecare an, până când ajunge la 65 de ani. De asemenea, pensia pentru vechime va scădea în proporție, de la 80% din venitul brut, cât este în prezent, până la 65%. Tot etapizat, va scădea cu 1,5% în fiecare an.

Vechimea crește la 30 de ani, pentru toate categoriile, dar important de menționat că  este obligatoriu să ai minim 20 de ani vechime în domeniul care oferă pensia specială. Beneficiile pentru cei care lucrează mai mult de 30 de ani cresc procentual cu 1% până când ajung la 75%, iar perioada din care se calculează o medie, din care se face acea pensie specială, va fi 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani de activtate.

Cine beneficiază de pensii speciale

Reforma pensiilor speciale schimbă toate regulile! Cum se calculează și cu cât se majorează vârsta de pensionare?
Reforma pensiilor speciale schimbă toate regulile! Cum se calculează și cu cât se majorează vârsta de pensionare?

La diplomați, spre exemplu, în acest moment se calculează pensia specială în funcție de ultima lună de activitate. Se mai face media câtorva luni, cele în care salariile sunt mai mari, există sporuri mai mari, dar și se ține cont de venitul brut, nu de cel net. Motiv pentru care, în multe cazuri, pensia ajungea să fie mai mare chiar decât salariul în plată. Nu va mai fi vorba despre așa ceva de acum înainte. Și indexarea va urma să fie făcută la fel ca în sistemul național de pensii.

Persoanele vizate de modificări sunt: personalul diplomatic și consular, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, procurori și judecători, personalul auxiliar din parchete și instanțe și angajați ai Curții de Conturi. Militarii nu sunt trecuți aici, pentru că Banca Mondială a recomandat foarte clar, să nu intervină Guvernul la pensiile militare. Dacă ar fi să ne raportăm la declarațiile liderilor politici, vedem că nici la magistrați nu ar vrea neapărat să intervină. O să vedem aici dacă va fi luată o decizie politică.

Citește și: Mircea Geoană ar putea fi un potențial viitor președinte al României. Ciolacu: „NU exclud ca Mircea Geoană să fie candidatul PSD la prezindențiale”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult