- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Regimul legal al prosumatorilor rămâne incert, avertizează avocații. Cum s-ar putea schimba legea care a fost trimisă de Iohannis înapoi în parlament

24 Jan, 20:39 • Adrian Popovici
Avocații atrag atenția asupra faptului că, în prezent, statutul viitor pe care îl vor avea prosumatorii rămâne incert. Această discuție este cu atât mai importantă cu cât, în ultima perioadă, a crescut numărul celor produc energie electrică din surse regenerabile.
Regimul legal al prosumatorilor rămâne incert, avertizează avocații. Cum s-ar putea schimba legea care a fost trimisă de Iohannis înapoi în parlament

Avocații atrag atenția asupra faptului că, în prezent, statutul viitor pe care îl vor avea prosumatorii rămâne incert. Această discuție este cu atât mai importantă cu cât, în ultima perioadă, a crescut numărul celor produc energie electrică din surse regenerabile. Mai exact, după cum transmite Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), între ianuarie 2022 şi iunie 2023, numărul de prosumatori a crescut de la 13.874 la 77.638, capacitatea de producție a acestora de la 88 MW, la 973 de MW, estimându-se chiar la1.500 MW la finalul anului trecut, după cum transmite Economedia.

Dată fiind creștere numărului de prosumatori, avocații trag un semnal de alarmă și explică faptul că acum este momentul ca autoritățile să clarifice și să completeze legislația din acest domeniu.

„Cu toate acestea, până în prezent, Proiectul de Lege nu a fost promulgat de Președintele României. Astfel, forma finală a Proiectul de Lege este încă în discuție, ca urmare a unei cereri de reexaminare formulate de către Președintele României, în urma căreia Proiectul de Lege s-a întors în Parlament spre dezbatere”, transmit consultanții casei de avocatură „Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL”.

Prosumatori/Pexels
Prosumatori/Pexels

Te-ar putea interesa și: Ministerul Energiei vine cu noi estimări: „Pe ritmul actual, până la final de 2025, vorbim despre 236.000 de prosumatori, iar până în 2030 de 350.000 de prosumatori sau mai mult”

Ce prevede proiectul de lege care îi vizează pe prosumatori?

Proiectul de lege propune o serie de schimbări majore care îi vizează pe, printre acestea numărându-se:

  • Mărirea limitei capacității puterii instalate a centralelor electrice pentru care se pot aplica mecanismele de compensare cantitativă și regularizare financiară:
  • de la200kW (actual), la 400 kW pentru compensarea cantitativă;
  • de la400kW (actual), la 900 kW pentru regularizarea financiară.
  • Creșterea puterii instalate pentru care prosumatorii sunt exonerați de responsabilitatea în materie de echilibrare de la 400 kW(actual), până la 900 kW;
  • Modificarea definiției prosumatorului prin introducerea expresă a mecanismului de compensare financiară ca modalitate de decontare a excedentului de energie electrică produsă la locul de producere cu energia electrică consumată din rețea pentru alte locuri de consum, dacă:
  • serviciul de furnizare este prestat de același furnizor;
  • locurile de consum și/sau de producere și consum sunt racordate la rețeaua electrică a aceluiași operator de distribuție;
  • Introducerea dreptului de a opta între aplicarea mecanismului de compensare cantitativă și cel al regularizării financiare pentru prosumatorii care dețin centrale electrice din surse regenerabile, cu o putere instalată de cel mult 400 kW pe o perioadă de cel puțin 6 luni;
  • Eliminarea perioadei de 24 luni în care prosumatorul poate folosi energia produsă, dar neutilizată.

Avocații subliniază că textul de lege care îi vizează pe prosumatori propune noi modificări în domeniul comercializării energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu o putere electrică instalată de cel mult 400 kW pentru consumatorii denumiți prosumatori. Conform propunerii legislative, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) ar fi obligată să efectueze modificări și completări în Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a acestei energii într-un termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului de lege.

În plus, proiectul de lege cuprinde și norme tranzitorii, care prevăd aplicarea imediată a acestor modificări în cadrul contractelor deja existente între prosumatori (cei care produc și consumă energie electrică) și furnizorii de energie. Acest aspect sugerează că schimbările propuse ar trebui să fie integrate fără întârziere în relațiile contractuale existente între acești actori din domeniul energetic.

Citește și: Proiectul energiaTa: S-a atins pragul de 100.000 de prosumatori în România. Curând se va lansa Ghidul Prosumatorului Sustenabil