- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Reguli stricte pentru românii care vin cu laptopurile în cafenele. Lupta împotriva nomazilor digitali continuă

19 May, 12:27 • Fundeanu Madalina
Mai multe cafenele din România interzic clienților folosirea laptopului în timpul weekendului. Regula a fost impusă după ce tot mai mulți oameni au început să lucreze în regim remote și își mutau biroul în cafenea pentru câteva ore.
Reguli stricte pentru românii care vin cu laptopurile în cafenele. Lupta împotriva nomazilor digitali continuă

Mai multe cafenele din orașele București și din Cluj au început să le interzică clienților să folosească laptopurile în timpul weekendului. Motivul principal ar fi că de multe ori oamenii se concentrează atât de mult să muncească, încât uită să mai și comande o băutură din când în când, scrie Antena 3 CNN.

Cafenelele din România interzic clienților folosirea laptopului în weekenduri

Astfel, oamenii ajung să petreacă ore în șir la masă cu o singură cafea în față. Din momentul în care au început să apară tot mai mulți nomazi digitali, cafenele din Europa au impus reguli stricte față de utilizarea laptopului. În unele locuri, wifi-ul este oprit, iar în altele se percepe o taxă pentru cei care vor să stea la laptop în cafenea.

Spre exemplu, într-o cafenea din Capitală, clienții nu au voie să folosească laptopul în weekenduri. Regula a fost impusă după ce, în pandemie, tot mai mulți oameni au început să lucreze în regim remote și își mutau biroul în cafenea pentru câteva ore.

„Nu este un mediu propice de lucru în weekend pentru că avem oaspeți copii, este multă gălăgie, e agitație și nu ar fi corect nici pentru oaspeții care vin să se relaxeze ca cineva lângă ei să lucreze și să zică de muzica mai încet. Și până la urmă suntem o cafenea și noi trăim de pe consumația pe care o fac oaspeții noștri”, spune Simona Croitoru, proprietar de cafenea.

Ai mai putea fi interesat de: Țara în care trebuie să plătești taxă dacă vrei să îți folosești laptopul în cafenele. În anumite locuri este complet interzis! 

folosirea laptopului în cafenele
folosirea laptopului în cafenele

În ciuda faptului că politica internă funcționează de un an, în continuare apar unii oameni care văd regula ca o îngrădire de drepturi.

„Mie mi s-ar părea ok să pot folosi laptopul. E treaba mea acuma când îl folosesc în weekend, că în timpul săptămânii, n-aș vrea să fiu îngrădit. De obicei vin la cafenele oameni care am văzut că vor să muncească și nu e chiar mediul cel mai bun. Mai bine s-ar concentra poate acasă, dar fiecare lucrează unde vrea”, spune clientul unei cafenele.

România este una din cele mai bune destinații pentru cei care lucrează remote

Interzicerea laptopurilor în cafenele nu se aplică doar în București și Cluj-Napoca, ci în mai multe orașe din Europa. În Spania, spre exemplu, există reguli și mai stricte. În unele cafenele din Valencia, Santiago și Barcelona, wifi-ul a fost oprit pentru a-i descuraja pe oameni să vină cu laptopul.

Restricții dure pentru nomazii digitali au apărut și în orașe precum Paris, Berlin, Lisabona și Brighton. În acestea, în anumite cafenele, fie este interzis complet utilizarea unui laptop, fie cei care vor totuși să lucreze la laptop vor plăti o taxă pentru fiecare oră petrecută în fața unui calculator.

În ultima vreme, tot mai mulți nomazi digitali au venit în țara noastră. România este a treia cea mai bună destinație pentru oamenii care lucrează de acasă, după Spania și Argentina, potrivit unui studiu realizat de digital nomad.

Acest lucru se datorează vitezei internetului, dar și a costului mic al vieții în comparație cu alte țări.

Vezi mai multe știri: Companiile din România, văduvite de angajații români. Angajatorii compensează cu forță de muncă străină