- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Țara în care trebuie să plătești taxă dacă vrei să îți folosești laptopul în cafenele. În anumite locuri este complet interzis! 

16 May, 16:50 • Fundeanu Madalina
Europa s-a săturat de clienții care petrec ore în șir în cafenele muncind la laptopuri. Mai multe țări au stabilit deja reguli stricte pentru „ocupanți ilegali cu laptopuri”.
Țara în care trebuie să plătești taxă dacă vrei să îți folosești laptopul în cafenele. În anumite locuri este complet interzis! 

Unul dintre avantajele pe care le ai dacă ești un nomad digital este faptul că poți  schimba un birou monoton cu o serie de cafenele în diferite destinații de peste tot în lume. Totuși, în câteva locuri din Spania, lucrătorii la distanță și laptopurile lor au devenit clienți nedoriți. Barurile și cafenelele din Valencia, Santiago și Barcelona au luat atitudine în acest sens și au adoptat măsuri severe împotriva nomazilor digitali care stau prea mult timp la masă și nu comandă prea multe lucruri, scrie Euronews, citat de Economedia.

Proprietarii susțin că muncitorii de la distanță țin mesele ocupate timp de ore întregi, uneori pentru prețul unei singure cafele.

Aceștia s-au săturat și iau acum măsuri stricte. Și nu sunt singurii din Europa. De asemenea, cafenelele și snack-barurile din Paris și Berlin au stabilit deja reguli dure pentru „ocupanți ilegali cu laptopuri”.

Măsurile luate de proprietarii de cafenele împotriva muncii la distanță

Munca la distanță este din ce în ce mai întâlnită și încurajată de lista tot mai mare de programe de viză și de cazare pentru nomazi digitali. Spania este una dintre alegerile preferate de nomazii digitali.

Totuși, modul lor de lucru nu este mereu compatibil cu stilul de viață al unei destinații. Cafenelele și barurile din orașele spaniole au devenit din ce în ce mai nemulțumite de oamenii care comandă o singură băutură și ocupă o masă ore în șir sau chiar o zi întreagă.

În ceea ce îi privește pe proprietarii de micilor afaceri din Spania, aceasta nu este o formă viabilă de venit și mulți dintre ei au decis să ia măsuri.

Raquel Llanes, cea care se află la cârma unei cafenele în zona Raval din Barcelona, a explicat site-ului local Barcelona Secreta că situația a scăpat de sub control.

„Am avut clienți care au comandat un espresso și au stat jos timp de opt ore, oameni care ne-au cerut să dăm muzica mai încet pentru a putea avea întâlniri, clienți care și-au scos Tupperware-ul pentru a mânca”, a spus ea.

„La început am adaptat spațiul cu prize și pentru a lucra, dar după doi ani ne-am dat seama că cifrele nu funcționau.”, a mai adăugat Raquel Llanes.

Citește și: Bărbatul care a strâns o avere impresionantă după ce a plecat în Spania la cules de căpșuni. Acum are 6 hectare de teren şi 40.000 de euro în buzunar!

cafenele din Spania
cafenele din Spania

În Valencia, Santiago și Barcelona, barurile și cafenelele au luat decizia de a opri complet WiFi-ul pentru a-i descuraja pe clienții care petrec toată ziua la laptopuri.

Anumite cafenele au lipit afișe pe care scrie clar că munca la distanță este interzisă în timpul orelor de vârf, între 8.30 și 12.30.

Altele le dau voie clienților care au laptopuri să folosească spațiul, cu condiția să se mute dacă au nevoie de spațiu pentru un grup sau pentru clienții obișnuiți.

Laptopurile sunt complet interzise în cafenelele din Paris și Berlin

Unele dintre cafenelele din orașe europene, printre care Paris, Berlin, Lisabona și Brighton au interzis complet laptopurile, în timp ce altele percep o taxă orară pentru a le putea folosi.

Pentru diverși proprietari, nu este vorba doar de lipsa de rentabilitate adusă de lucrători la distanță în calitate de clienți, dar și de protejarea funcției principale a afacerii lor: un loc convivial în care să interacționeze cu alți clienți față în față.

„Este cu siguranță o imagine proastă pentru cafenea dacă treci pe lângă ea și vezi mereu aceleași patru sau cinci fețe cu laptopurile pornite, indiferent dacă au plătit sau nu”, a scris un comentator pe un topic Reddit.

„Cafenelele ar trebui să fie locuri distractive unde oamenii merg și poartă conversații”.

„Știu că mulți oameni de aici glorifică ideea de a lucra din cafenele în locuri exotice, dar este atât inacceptabil din punct de vedere social, cât și împovărător pentru afacere în mare parte din timp”, a spus un altul.

Pe de altă parte, în anumite cazuri, poate fi vorba despre o frustrare față de comportamentul lipsit de respect al nomazilor digitali.

„Cel mai rău sunt acei oameni care lasă ambalajele de sandvișuri de la supermarket pe masă pentru ca personalul să le curețe”, a scris un alt utilizator pe același fir de discuție.

Vezi și: Salariu mediu anual de 82.865 de euro pentru persoanele care vorbesc limba română în Spania. Ce joburi sunt disponibile