- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Republica Moldova și România se unesc prin sistemul energetic. A început construcția Liniei Electrice Aeriene

30 Mar, 10:47 • Fundeanu Madalina
Republica Moldova se unește cu România prin sistemul energetic. Maia Sandu a anunțat începerea construcției Liniei Electrice Aeriene.
Republica Moldova și România se unesc prin sistemul energetic. A început construcția Liniei Electrice Aeriene

Vineri, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat începerea construcției Liniei Electrice Aeriene care va conecta sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Potrivit ei, proiectul în cauză reprezintă unul dintre cele mai importante demersuri de la obținerea independenței, conform știripesurse.ro.

Republica Moldova se unește cu România prin sistemul energetic

Maia Sandu a scris pe pagina sa de Facebook că din 29 martie începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău. Aceasta unește sistemul energetic al Republicii cu cel al României. Președintele din țara vecină susține că este „unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace”.

Citește și: CFR anulează mai multe călătorii din cauza trecerii la ora de vară. Care este noul program

Maia Sandu
Maia Sandu

În opinia ei, reprezintă „un punct de cotitură între două”. Potrivit celor scrise de președintele Republicii Moldova, este vorba despre „o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac”.

„Azi începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care unește sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Linia va avea 158 de kilometri și va fi gata în 2025

În plus, aceasta a precizat că linia electrică va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km. Construcția începe de Congaz. Va fi finalizată în 2025.

Republica Moldova se unește cu România prin sistemul energetic
Republica Moldova se unește cu România prin sistemul energetic

Maia Sandu a mai scris și că se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina. Este vorba despre Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești – Arciz, din regiunea Odesa.

„Pentru că guvernările precedente nu voiau să dezlege Moldova de șantaj și dependență energetică, acest proiect a fost amânat timp de decenii. Abia în septembrie 2019, proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa 8 raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești – Arciz, din regiunea Odesa”, a adăugat aceasta.

Vezi și: O economistă din Sibiu și-a deschis propria afacere cu doar 100 de lei! „De când eram mică, mama mea m-a învățat să croșetez”