- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rețeaua medicală Regina Maria, scoasă din nou la vânzare. Tranzacția ar putea depăși un miliar de euro

09 May, 19:47 • Adrian Popovici
Fondul de investiții Mid Europa Partners scoate rețeau medicală privată Regina Maria la vânzare. Primele estimări sugerează că tranzacția ar putea ajunge la un miliard de euro.
Rețeaua medicală Regina Maria, scoasă din nou la vânzare. Tranzacția ar putea depăși un miliar de euro

Regina Maria, una dintre cele mai mari rețele medicale private din România, ar putea fi scoasă din nou la vânzare. Mid Europa Partners, un important fond de investiții din România, a reluat procesul de vânzare a rețelei. Înainte de organizarea unei licitații formale, primii interesați să discute potențiala preluare sunt turci de la Acibadem, notează Profit.ro.

Acibadem, un grup de renume în furnizarea serviciilor medicale private din Turcia, a manifestat de-a lungul timpului un interes susținut în achiziționarea Rețelei Private de Sănătate Regina Maria. Cu o reputație solidă și experiență vastă în sectorul medical, grupul turc poate aduce perspective noi și resurse considerabile în peisajul medical românesc.

Sursa citată indică faptul că Mid Europa Partners își propune să vândă compania de sănătate acum la un preț de peste 1 miliard de euro.

Citește și: Fady Chreih, CEO Regina Maria, aruncă bomba: ”Copiii care se nasc acum vor ajunge să trăiască peste 100-120 de ani”

Rețeaua Regina Maria
Rețeaua Regina Maria

Rețeaua medicală Regina Maria, din nou la vânzare

În 2019, Mid Europa Partners a încercat să vândă rețeaua Regina Maria. Cu toate acestea, negocierile cu ultimii investitori rămași în cursă, fondul chinez de investiții Sino CEEF și divizia de sănătate Humanitas a grupului italian Techint, nu au fost duse până la capăt și tranzacția a picat.

În prezent, rețeaua Regina Maria este din nou scoasă pe piață și există posibilitatea ca acum să poată atrage mai mulți investitori. Primii care și-au manifestat interesul pentru turcii de la Acibadem. Lista scurtă a celor care vor să cumpere lanțul de clinici s-ar putea contura abia în toamnă.

Grupul Acibadem a purtat negocieri cu Mid Europa Partners pentru achiziționarea rețelei Regina Maria, însă fără succes, turcii fiind implicați în tranzacția din 2015, când Mid Europa Partners a preluat controlul asupra Regina Maria.

În 2015, Mid Europa Partners a achiziționat 100% din acțiunile Centrului Medical Unirea (CMU), care controla rețeaua privată de sănătate Regina Maria, pentru aproximativ 150 de milioane de euro. Din această sumă, 80% din acțiuni au fost achiziționate de la un alt fond de investiții, Advent, în timp ce 20% au fost cumpărate de la medicul Wargha Enayati, fondatorul CMU.

Tranzacția a fost parțial finanțată printr-un credit în valoare de 75 de milioane de euro, furnizat de un consorțiu de bănci condus de Erste Group Bank (în calitate de agent de facilitate și aranjor), cu participarea Raiffeisen Bank SA și UniCredit Bank Austria AG (aranjori), alături de BCR (în calitate de agent de garanție în tranzacția de finanțare).

Citește și: Regina Maria, cifră de afaceri de 1,4 miliarde de lei. Fady Chreih, CEO al reţelei de sănătate: „Este clar că în următorii zece ani, digitalizarea şi inteli­genţa artificială vor fi parte din noul normal”

Tags: