- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Risc mare de avalanșă în România! Iată zonele în care nu trebuie să mergi la finele acestei săptămâni

10 Feb, 15:15 • Bumbeneci Diana
Este risc mare de avalanșă în zonele montane din România. Salvamontiștii anunță că turiștii trebuie să ocolească mai multe zone de munte din țară, pentru a nu se expune.
Risc mare de avalanșă în România! Iată zonele în care nu trebuie să mergi la finele acestei săptămâni

În zonele montane din România a fost anunțat un nou risc de avalanșă. Anunțul a fost confirmat de Laurențiu Paraschiv, coordonator Salvamont, potrivit Digi24.

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie confirmă vremea instabilă și au emis o atenţionare de avalanşă la altitudini mari, valabilă până diseară, la ora 20.00, cu posibilitate de prelungire. Din cauza ninsorilor abundente din ultimele zile, la înălțime există un risc crescut de avalanșă astfel, meteorologii îi sfătuiește oameni să nu se avânte la altitudini de peste 1800 de metri.

Ai mai putea citi: Video. Avalanșă de proporții în Munții Făgăraș! Zăpada a lovit Cabana Capra. 60 de turiști sunt blocați și la această oră

Risc mare de avalanșă în România

Conform sursei citate, în Masivul Bucegi este încă în vigoare alerta de avalanșă. Riscul de producere a avalanşelor este de gradul 4, pe o scară până la 5, în zonele situate la peste 1800 m altitudine din Munţii Făgăraş și Parâng-Şureanu.

avalanșă
avalanșă

Potrivit unui reportaj realizat de jurnaliștii de la Digi24, salvamontiștii spun că ar fi foarte util ca în cazul unui pericol iminent de avalanșă, turiștii să primească o avertizare RoAlert.

Dacă s-ar introduce acest RoAlert, ar fi bun pentru că te sesizează în ce zonă de afli, te localizează și îți poate da această alarmă și atunci poate nu s-ar mai produce atâtea accidente, n-ar mai forța turistul traseul, să ajungă în platou” a declarat pentru Digi24, Laurențiu Paraschiv, coordonator Salvamont.

Reamintim că în urmă cu doar câteva zile, o avalanșă puternică a avut loc la Cabana Capra, lăsând izolate zeci de persoane și avariind mai multe mașini. În situația menționată, turiștii nu au suferit răni, însă pagubele materiale sunt destul de însemnate, iar sperietura celor 60 de persoane surprinse de avalanșă a fost una pe măsură.

Atenţionarea cod galben de ger, în centrul, estul și nordul ţării este valabilă până mâine, cu posibilitate de prelungire. De altfel, până luni, vremea se va menține instabilă în cea mai mare parte a teritoriului.

Te mai poate interesa și: Costurile intervenției de la Cabana Capra, asigurate din bugetul statului. Ce se va întâmpla cu turiștii care au mers pe drumul montan, deși nu aveau voie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult