- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Video. Avalanșă de proporții în Munții Făgăraș! Zăpada a lovit Cabana Capra. 60 de turiști sunt blocați și la această oră

05 Feb, 13:12 • Bumbeneci Diana
O avalanșă destul de mare a avut loc la Cabana Capra, în Munții Făgăraș. 60 de persoane au rămas izolate din cauza zăpezii.
Video. Avalanșă de proporții în Munții Făgăraș! Zăpada a lovit Cabana Capra. 60 de turiști sunt blocați și la această oră

Iarna se face resimțită în toată țara, iar în zonele de munte situația este destul de complicată. O avalanșă puternică a lovit Cabana Capra, iar 60 de persoane au rămas izolate, anunță autoritățile.

Avalanșă puternică la Cabana Capra

Conform datelor oferite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș și Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, în cursul nopții trecute, pe DN7C, km.106-107, în zona unei cabane, a avut loc o avalanșă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme și aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană.

Avalanșă Cabana Capra
Avalanșă Cabana Capra

Autoritățile cu atribuții în domeniu sunt la fața locului, pentru a lua măsurile necesare, în vederea evacuării persoanelor. DN 7C este închis traficului, de la km. 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar și prin indicator și barieră, la km. 104.

Avalanșă Cabana Capra
Avalanșă Cabana Capra

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere se vor lua măsurile legale în consecință.

Conform OUG 195/2002 R, privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public.

Cabana Capra - Drum închis
Cabana Capra – Drum închis

Ai mai putea citi: Alertă de vreme severă în Constanța. Porturile au fost închise de urgență, iar câteva localități sunt fără energie electrică

În urma solicitării turiștilor de la unitatea de cazare, se deplasează forțele de intervenție ale pompierilor argeșeni cu o autofreză de zăpadă multifuncţională, o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, o autospecială de transport persoane și victime multiple, două autospeciale de primă intervenție și comandă și două microbuze.

Avalanșă Cabana Capra
Avalanșă Cabana Capra

Momentan nu se știe dacă sunt persoane rănite în cabană. Se încearcă evacuarea persoanelor până la o altă unitate de cazare care se află la km 104 al Transfăgărășanului.  La misiune participă personal din partea Salvamont Argeș, IJJ Argeș și Secția Drumuri Naționale.

Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, recomandă turiştilor să nu părăsească zona cabanelor.

O avalanşă de mari dimensiuni a lovit cabana Capra şi parcarea din faţa cabanei. Nu sunt victime dar sunt pagube materiale atât la cabană precum şi mai multe maşini avariate”, anunţă, pe Facebook, Avalanşe în Carpaţi, ONG care monitorizează fenomenul avalanşelor în munţii Carpaţi.

De asemenea, Serviciul Naţional Salvamont a confirmat informaţiile făcute publice de către acest ONG.

„Cum ninsorile şi vântul continuă este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montana de sub 2000 de metri, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, precizează salvamontiştii.

UPDATE 14:45:

„A început coborârea persoanelor blocate la Cabana Capra! Avalanșa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime. Aceasta este distanța din punctul din care se presupune că a pornit și până unde s-a oprit.

Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana și o alta a curs spre parcare și a afectat mașinile parcate acolo.

De asemenea, forțele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte 7 avalanșe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis și până la Capra.

18 militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș acționează în zonă împreună cu alți 6 militari veniți din Dâmbovița, Olt și Vâlcea.

6 salvatori montani sunt în echipele de intervenție. 10 polițiști și 3 jandarmi montani acționează în aceeași zonă. La Capra sunt 60 de oameni. 50 sunt turiști din București, Timiș și Argeș, iar 10 sunt membrii personalului”, a transmis prefectul județului Argeș.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult