- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Riscul nespus în caz de cutremur major în România. Abia acum s-a aflat adevărul!

03 Mar, 09:21 • Bumbeneci Diana
Riscul neștiut în caz de cutremur major în România. Nu clădirile sunt adevărata problemă a românilor. Un specialist INCDFP spune adevărul!
Riscul nespus în caz de cutremur major în România. Abia acum s-a aflat adevărul!

Un cutremur cu intensitate majoră în țara noastră ar putea duce la un risc imens, pe care mulți cetățeni nu l-au luat în calcul nici în 2024. În cadrul unei conferințe, Ștefan Prigoreanu, președintele Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), a vorbit despre faptul că nu clădirile sunt principala problemă, ci ce ar urma după seism! În același timp, fostul șef INFP vine cu informații liniștitoare, dar care dau foarte mult de gândit.

În ultimele luni, au tot fost seisme în țară, dar niciunul nu se poate compara cu momentul 1977. Românii care au prins acele vremuri tulburi se roagă să nu se mai repete istoria. Din cauza cutremurului de 7,4, mii de clădiri au fost culcate la pământ și o mulțime de oameni au pierit, sub dărâmături.

Adevăratul risc al unui cutremur în România

Ștefan Prigoreanu a explicat în acest context că nu clădirile în sune trebuie să îngrijoreze, ci riscul de a apărea un incendiu ulterior. Mulți români nu s-au gândit să își asigure locuințele și ar putea pierde totul, dacă se pune problema unui mare cutremur. Și acum dacă ar face o poliță de asigurare, brockerii nu ar putea onora toate cererile.

Ai mai putea citi și: Știu elevii din România să se apere în caz de cutremur? Ministerul Educației răspunde solicitărilor DailyBusiness și anunță câte ore educative privind siguranța în situații de risc s-au făcut în școli

Imagine de la cutremurul din 1977 din România
Imagine de la cutremurul din 1977 din România

„Cel mai mare risc, ca urmare a cutremurului, este incendiul, iar incendiul înseamnă pagube materiale foarte mari, atât pentru persoanele fizice, care poate însemna pierderea a tot ceea ce au și necesită categoric intervenția statului, a administrației centrale, a administrației locale pentru ajutor.

Pentru orice operator economic, un incendiu major poate însemna întreruperea activității, cu pierdere de profit, neonorarea unor contracte și obligații, poate chiar insolvență și faliment. Bineînțeles, și neachitarea unor facturi către furnizori, cu un impact negativ asupra operatorilor economici.

Dar dacă toate aceste persoane fizice și operatori economici ar conștientiza riscul de cutremur și riscurile la care se expun și și-ar dori să încheie o poliță de asigurare astăzi, în 2024, sau hai să spunem, până în 2025, oare cum am putea gestiona acel număr dublu de asigurare asigurări și de aceiași din industrie? Cu siguranță, nu, din păcate”, a spus Ștefan Prigoreanu pentru DC News.

De partea cealaltă, în interviul acordat, Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a spus că nu există motive de îngrijorare. Cel puțin pentru un deceniu, nu sunt șanse de mare cutremur în România:

„M-am tot gândit, eu tot fac calcule. În următorii zece ani nu va fi un cutremur foarte mare, exclus. Dar, să știți că, dacă voi bănui, voi simți, că se apropie un cutremur puternic, pentru că eu fac calcule zilnic, să știți că am să ies la televizor și am să anunț populația!”, a spus Gheorghe Mărmureanu pentru Playtech.

Ai putea citi și: Riscurile unui seism puternic în România. Țara noastră, față în față cu 456 de cutremure

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult