- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Riscuri în business! Managerii și antreprenorii din România cresc numărul de angajați cu 5-10% anul acesta

16 May, 17:28 • Constantin Cristina
O treime dintre managerii și antreprenorii din România cresc numărul angajărilor cu 5-10% în 2023, iar 44% spun că nu vor să-și asume acest risc.
Riscuri în business! Managerii și antreprenorii din România cresc numărul de angajați cu 5-10% anul acesta

O treime dintre managerii și antreprenorii din România vor să crească numărul de angajați cu un procent de 5-10%, chiar dacă majoritatea liderilor din companiile locale și-au majorat bugetele de investiții, arată rezultatele sondajului „Indicele de investiţii” al ASEBUSS.

Vezi și: Romgaz, scădere ușoară a profitului în primul trimestru din 2023. Furnizorul de gaze naturale înregistrează o cifră de afaceri de 2,9 miliarde lei

Riscuri în business! Managerii și antreprenorii din România cresc numărul de angajați cu 5-10% anul acesta

„Liderii din companiile din România au un comportament mai rezervat faţă de anii de dinainte de pandemie când vine vorba de creşterea numărului de angajaţi. Obişnuiţi să trăiască într-o perioadă de criză continuă, 44% dintre manageri au spus că nu vor face schimbări privind numărul de angajaţi, pe când 18% au menţionat că îşi vor reduce personalul cu un procent cuprins între 5 şi 10%. Anii de pandemie, creştere preţurilor şi, implicit, a bugetelor alocate salariilor au mai mâncat din bugetele de investiţii, iar acest lucru se reflectă şi în planurile de angajare, care sunt mai precaute”, a declarat prof. Ovidiu Dîmbean-Creţa, rectorul ASEBUSS.

Potrivit Mediafax, managerii și antreprenorii susțin că folosesc un mix de capital provenit din profitul reinvestit, împrumuturi bancare și fonduri europene.

manageri, angajați noi
manageri, angajați noi

79% dintre lideri au menționat profitul reinvestit ca principala sursă de finanțare a investițiilor, pe când împrumuturile bancare sunt o opțiune doar pentru 36% dintre respondenți.

„Creşterea dobânzilor la credite, precum şi dificultăţile întâmpinate în accesarea fondurilor europene i-au determinat pe manageri şi pe antreprenori apeleze la profiturile obţinute în anii trecuţi, adică la rezultatele reportate, pentru derularea investiţiilor, strategie care reflectă, din nou, o atitudine prudentă a acestora. Această strategie arată că managerii şi antreprenorii români ştiu să facă business din ce în ce mai bine, iar experienţele anterioare, dar şi anii de educaţie managerială, îşi arată roadele”.

Puțin mai mult de jumătate dintre manageri și antreprenori au răspuns potrivit chestionarului ASEBUSS că au fost afectași în mică măsură de turbulențele bancare de pe plan extern anunțate în acest an.

De asemenea, 18% dintre aceștia au declarat că au fost afectați în mare măsură, deoarece aveau investiții în acțiuni ale companiilor listate pe bursele externe.

Alte articole: Românii care îşi deschid afaceri pot primi 100.000 de euro de la stat. Ce condiţii sunt impuse