- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 20 noiembrie. BNR anunță ce se întâmplă în prima zi a săptămânii cu ratele românilor

20 Nov, 11:24 • Fundeanu Madalina
Banca Națională a României anunță o nouă scădere a indicelui ROBOR. Ratele românilor scad astăzi, 20 noiembrie.
ROBOR 20 noiembrie. BNR anunță ce se întâmplă în prima zi a săptămânii cu ratele românilor

Sunt vizați toți românii care au credite în lei! Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,25%. În schimb, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,32%, de la 6,33%, anunță Banca Națională a României.

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Romanian Interbank Offer Rate este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

ROBOR vs IRCC – cheia creditelor a milioane de români

Comparația dintre RoBOR și IRCC se referă la două rate de referință în România pentru calcularea dobânzilor la împrumuturi, în special pentru împrumuturile cu dobândă variabilă. Aceste rate sunt importante pentru bănci, companii și consumatori, deoarece ele influențează costurile împrumuturilor și economiile.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

Citește și: Veste bună pentru milioane de români! Cine va beneficia în continuare de pachetele cu alimente oferite de stat, în 2024

ROBOR
ROBOR

ROBOR

  • ROBOR are „Romanian Interbank Offered Rate” și este un indice de referință pentru dobânzile la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară din România.
  • este calculat pe baza dobânzilor la care băncile românești oferă împrumuturi unei alte bănci pe piața interbancară pentru diferite perioade, cum ar fi 1, 3, 6 sau 12 luni.
  • se actualizează zilnic și poate varia în funcție de evoluția pieței financiare.

IRCC

IRCC este o versiune specifică a ROBOR, cu referire la dobânzile interbancare la 3 luni. IRCC este utilizat în mod obișnuit pentru calcularea dobânzilor la împrumuturile cu o durată de rambursare mai lungă, cum ar fi creditele ipotecare.

Acest indice este mai stabil decât variantele cu perioade mai scurte, precum RoBOR la ​​1 sau 6 luni.
Diferențele notabile între cele două includ:

  • Durata de referință: ROBOR este un indice care poate fi calculat pentru diverse perioade, în timp ce IRCC se referă la dobânzile la 3 luni.
  • Utilizare: IRCC este utilizat în special pentru calcularea dobânzilor la credite ipotecare, în timp ce RoBOR este utilizat într-o varietate de produse financiare.
  • Volatilitate: ROBOR poate fi mai volatil decât IRCC, deoarece este calculat pentru perioade mai scurte și poate fi influențat de schimbările pe termen scurt pe piața interbancară.

Vezi și: Programul Rabla 2023, eșec total pentru mai mulți români. Mai multe persoane s-au ales cu mașinile casate, dar nu au primit niciun ban