- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 21 mai. BNR face anunțul săptămânii pentru milioanele de români care au împrumut la bancă

21 May, 11:10 • Bumbeneci Diana
ROBOR 21 mai. BNR anunță ce se întâmplă azi cu creditele românilor.
ROBOR 21 mai. BNR face anunțul săptămânii pentru milioanele de români care au împrumut la bancă

ROBOR 21 mai. Banca Națională a României anunță ce se  întâmplă azi cu creditele românilor care țin de ROBOR la 3 luni, ROBOR la 6 luni și IRCC.

ROBOR 21 mai

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,05%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,06%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%.

Diferența între ROBOR și IRCC

Diferența dintre ROBOR și IRCC constă în modul de calcul, frecvența publicării și utilizarea lor în stabilirea dobânzilor la creditele bancare în România. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) și IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) sunt doi indici esențiali, dar au roluri și caracteristici distincte.

Ai mai putea citi: Anunțul momentului pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu: „Vor fi români care vor avea, poate, o creştere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creştere de 80%”

ROBOR 21 mai
ROBOR 21 mai

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate)

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile comerciale din România își împrumută fonduri între ele pe termen scurt. Aceasta este stabilită zilnic, pe baza cotărilor oferite de un eșantion de bănci participante. Ratele ROBOR sunt disponibile pentru diverse scadențe, cum ar fi 1 zi, 1 săptămână, 1 lună, 3 luni, 6 luni, etc. ROBOR este utilizat în principal pentru stabilirea dobânzilor la creditele ipotecare cu dobândă variabilă și la alte tipuri de împrumuturi acordate de bănci.

IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor)

IRCC a fost introdus în mai 2019 ca parte a Ordonanței de Urgență nr. 19/2019, pentru a oferi o alternativă mai transparentă și mai stabilă la ROBOR. IRCC se calculează trimestrial, pe baza dobânzilor medii ponderate cu volumul tranzacțiilor interbancare efective din trimestrul anterior. Acesta reflectă mai bine costurile reale ale finanțării pentru consumatori, fiind utilizat în stabilirea dobânzilor la creditele de consum, inclusiv la creditele ipotecare cu dobândă variabilă oferite persoanelor fizice.

Citește și: Categoria de pensionari pentru care se face a doua recalculare! CNPP le dă 6 luni la dispoziție să aducă solicitările

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult