- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR la trei luni a trecut de pragul psihologic de 8%! Indicele a crescut la 8,03%, şi atinge cea mai ridicată valoare din ultimele două luni

11 Oct, 11:53 • Gabriela Andreescu
ROBOR la trei luni a crescut la 8,03%, faţă de 7,99%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai ridicată valoare din ultimele două luni. Indicele ROBOR 3M a mai avut valoare de peste 8% şi în august 2022, apoi a scăzut. Cea mai ridicată valoare a ROBOR 3M a fost atinsă în 1 februarie 2010.
ROBOR la trei luni a trecut de pragul psihologic de 8%! Indicele a  crescut la 8,03%, şi atinge cea mai ridicată valoare din ultimele două luni

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Românii cu credite în lei primesc o nouă lovitură. După ce Consiliul de administraţie al BNR, întrunit în ședință în 5 octombrie 2022, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022, milioane de români cu credite ipotecare în lei, inclusiv, cei care au contractat credite prin Prima Casă, se vor confrunta cu noi creşteri ale dobânzilor, respectiv ale ratelor.

Indicele ROBOR la 3 luni ajuns la valoarea de 8,03%, fapt ce se va reflecta în dobânzile lunare pe care românii le au de plătit băncilor.

La rândul său, indicele ROBOR la şase luni a crescut la 8,17%, faţă de 8,14%, nivelul din şedinţa precedentă şi a atins cel mai mare nivel din ultimele două luni. ROBOR la șase luni a depăşit pragul de 8% pe 29 iulie 2022 şi a atins cea mai ridicată valoare din 1 februarie 2010 încoace pe 9 august 2022 (record al ultimilor 12 ani şi jumătate, 8,27%, 9 august 2022), informează Economica.

Te-ar putea interesa și: Avertisment sumbru al Băncii Naționale. „Cât crește inflația nu putem să nu creștem dobânzile”

La începutul anului 2022, ROBOR 3M se afla la 3,02%, iar ROBOR 6M era la 3,14%.

Nici românii cu rate legate de IRCC nu au motiv de bucurie. BNR a publicat vineri, 30 septembrie 2022, noua valoare a IRCC trimestrial, aceasta fiind calculată la 4,06%, în creștere de la 2,65% pe an. Acesta este un record absolut pentru IRCC de la intrarea în vigoare, în mai 2019. La acea vreme IRCC a avut un nivel de 2,36%, dar a scăzut treptat până la valoarea minimă de 1,08% în noiembrie 2021.

Potrivit Economica.net, aproximativ 450.000 de români au credite cu indicele de referintă IRCC.

Rata lunară medie pentru un credit ipotecar Noua Casă calculat cu IRCC creşte cu valori cuprinse între 200 şi 250 de lei, în funcţie de bancă, valoarea creditului rămas de rambursat, perioadă şi alte comisioane specifice.

Indicele ROBOR continuă să crească
Indicele ROBOR continuă să crească

De exemplu, pentru un credit de 300.000 de lei, acordat pe 25 ani (300 de luni), acordat cu dobândă variabilă IRCC (2.65%) + marja băncii (2%), fără alte comisioane rezultă, în prezent, o rata lunară de 1.694 de lei.

Isărescu: „Mesajul nostru este că perioada dobânzilor mici a trecut. Nu mai revine”

În cadrul conferinței ce a urmat prezentării Raportului privind inflația din august 2022, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat românii cu privire la creșterea inerentă a dobânzilor. Isărescu a declarat că perioada dobânzilor mici este de domeniul trecutului și că românii trebuie să se obișnuiască cu ideea că „dobânzile normale” vor fi unele ridicate în viitor.

„Suntem în empatie totală (cu românii care au credite în lei-.n.red). Nu este deloc ușor să plătești lunar, sume mai mari. Dar mesajul nostru este că perioada dobânzilor mici a trecut. Nu mai revine”,a spus guvernatorul BNR

„Nu are niciun rost să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile normale, cu mențiunea că ROBOR a cam sărit calul. S-a dus cam mult dincolo de rata de politică monetară. (…) IRCC-ul bineînțeles că va crește. E normal să ajungă la 5%, uitați-vă la ce rate sunt luate în calcul la calculul lui și cred că cine a calculat un nivel de 5% și-a făcut bine calculele”, a mai spus Isărescu.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult