- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România a înregistrat cel mai scăzut număr de nou-născuți din 1930 până în prezent

10 Feb, 13:46 • Cornel Ghimeșan
În România natalitatea a scăzut semnificativ în ultimul an, iar românii se pare că nu au planuri prea mari pentru a face copii. Majoritatea spune că situația financiară și climatul nesigur sunt principalele motive pentru care nu iau în calcul să întemeieze o familie.
România a înregistrat cel mai scăzut număr de nou-născuți din 1930 până în prezent

Anul 2022 a reprezentat depășirea unui record în România, din păcate a unuia negativ. Pe parcursul anului trecut s-au născut cu aproximati 25.000 de copii mai puțin, dacă privim comparativ cu anul 2021. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2022 s-a născut un total de 170.000 de bebeluși.

Recensământul recent a arătat că, de exemplu, în Caraș-Severin numărul copiilor de sub 14 ani a scăzut cu aproximativ 25%. Scăderi semnificative ale numărului de copii în școli au fost înregistrate și în Olt, Gorj, Hunedoara și Teleorman.

Citește și: MApN nu confirmă că rachete rusești au traversat teritoriul aerian al României: ”Două aeronave MiG-21 LanceR sub comandă NATO au fost redirecționate către zona de nord a țării”

”Generația din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire. Toate celelalte generații au descendența finală sub nivelul de înlocuire”, a explicat zilele trecute la o conferință profesorul Vasile Ghețău.

Această tendință nu este remarcată doar în România. S-ar părea că întreaga Europă a fost cuprinsă de acest val, dat fiind că datele Eurostat arată că în ultimii 60 ani schimbările au fost dramatice. Acest declin demografic este considerat fără precedent.

Românii nu mai vor copii

Deși la prima vedere pare o problemă nesemnificativă, realitatea este foarte neplăcută. Să luăm, ex exemplu, în calcul situația profesorilor, care în aceste condiții nu vor mai avea cui să predea. De asemenea, cei care produc materiale-suport pentru școli sau producătorii de jucării vor fi afectați de aceste modificări. Cu alte cuvinte, această schimbare ar putea avea impac indirect asupra economiei.

Un alt aspect interesant este faptul că în mediul rural numărul copiilor „din flori” este mai mare decât în mediul urban. Acest lucru demonstrează faptul că importanța familiei tradiționale, cu care comunitățile rurale se lăudau, începe să se diminueze. Există județe în care, în mediul rural este depășit procentul de 50% în ceea ce privește copii născuți în afara căsătoriei: Călărași, Ialomița, Teleorman sau Mureș

În prezent, aproximativ 70% dintre cupluri afirmă că momentan nu își doresc copil. Motivele invocate de aceste cupluri sunt în strânsă legătură cu situația financiară. Alt motiv invocat este nesiguranța locului de muncă

”Începând cu anul 1992 asistăm la o creştere a numărului de naşteri în afara căsătoriei, proporţia lor progresând de la 15% (1992) la peste 31% (2020). Paradoxal, mai afectat de acest fenomen a fost mediul rural. Cea mai mare parte a copiilor născuţi în afara căsătoriei provin de la tinerele până în 25 ani (aproximativ 60,2%)., a explicat un sociolog la o conferință de specialitate.

Alte articole: Adio drumuri la ghișeu! Poșta Română va aduce la domiciliu permisele de conducere și certificatele de înmatriculare

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult