- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România produce mai multă energie electrică din surse regenerabile decât din arderea cărbunelui. Țara noastră se numără printre exportatorii mari de electricitate

06 Feb, 19:13 • Adrian Popovici
Piața energetică din România a atins un punct de cotitură și astea deoarece, după cum arată statisticile, sursele regenerabile au produs mai multă energie electrică decât centralele pe cărbune. Instalațiile fotovoltaice dispecerizabile au avut o producție de energie electrică de 923 MW, depășind producția centralelor pe cărbune încă în funcțiune în țară, care generau în același interval 790 MW.
România produce mai multă energie electrică din surse regenerabile decât din arderea cărbunelui. Țara noastră se numără printre exportatorii mari de electricitate

Piața energetică din România a atins un punct de cotitură și astea deoarece, după cum arată statisticile, sursele regenerabile au produs mai multă energie electrică decât centralele pe cărbune. După cum transmite Economica, instalațiile fotovoltaice dispecerizabile au avut o producție de energie electrică de 923 MW, depășind producția centralelor pe cărbune încă în funcțiune în țară, care generau în același interval 790 MW.

Acest fenomen se datorează condițiilor meteo favorabile din cursul zilei. În plus, România este sub influența codurilor de vânt, ceea ce amplifică potențialul energetic al turbinele eoliene. Astfel, la aceeași oră, turbinele eoliene devin principala sursă de generare a energiei electrice, oferind o putere aproape dublă de 2.000 MW, confirmând astfel tranziția către sursele de energie regenerabilă.

Consumul național înregistrat la acea oră este relativ scăzut, situându-se sub pragul de 6.500 MW. Acest aspect poate fi atribuit atât condițiilor călduroase din acea zi, cât și posibilului impact al producției de energie electrică din surse regenerabile de către prosumatori, care nu sunt monitorizați și nu sunt incluși în statisticile de monitorizare a stării sistemului energetic în timp real.

Citește și: Marcel Ciolacu îi cere lui Sebastian Burduja să schimbe prețurile din ordonanța plafonării pentru a compensa ieftinirea energiei în 2023

Panourile solare produc tot mai multă energie electrică în România. Sursă: Unsplash
Panourile solare produc tot mai multă energie electrică în România. Sursă: Unsplash

România, exportator de energie electrică

Este important de subliniat că în România există aproximativ 1.500 MW de capacități instalate în instalațiile prosumatorilor. Ca urmare, este posibil ca o parte semnificativă din acești MW să fie practic dizlocați, deoarece sunt produse local și nu sunt consumați din rețea. Această observație devine evidentă prin comparație cu producția de energie solară dispecerizabilă, care la acel moment înregistrează o putere de 923 MW, în ciuda unei capacități instalate conform ANRE de doar 1.613 MW.

Prin urmare, grupurile clasice funcționează la o putere destul de redusă în acest moment: producția de energie electrică din gaz se situează la doar 1.500 MW, în timp ce turbinele de la hidrocentrale furnizează sub 1.800 MW. Cu toate acestea, chiar și în această situație, datorită beneficiilor aduse de soare și vântul favorabil, România exportă o cantitate masivă de energie electrică la mijlocul zilei – aproape 2.000 MW, conform graficelor Transelectrica. Este foarte probabil ca această dinamică să se schimbe în timpul serii, când aportul de energie fotovoltaică va scădea practic la zero.

Prețurile spot pentru energie electrică sunt mai scăzute pentru ziua de livrare de azi, atât în țara noastră, cât și în Europa. În România, prețul mediu stabilit ieri pentru ziua de azi este de 65 de euro/MWh, însă în unele piețe occidentale acesta a coborât la valori de 50 de euro (Franța, Austria, Olanda, Danemarca) sau chiar mai jos: 45 de euro în Germania, care este cel mai mare consumator de energie electrică din Europa.

Te-ar putea interesa și: Noi reguli privind racordarea pe bază de licitație a locurilor de producere a energiei electrice! ANRE a pus în dezbatere publică proiectul