- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, amenințată la fiecare oră de noi cutremure! Seismul din14 februarie a produs până în prezent 315 replici

16 Feb, 18:23 • Bumbeneci Diana
Este alertă în rândul seismologilor din România, după ce cutremurul din14 februarie a produs până în prezent 315 replici. Activitatea seismică din Gorj este cea mai mare din ultimele sute de ani.
România, amenințată la fiecare oră de noi cutremure! Seismul din14 februarie a produs până în prezent 315 replici

Este alertă seismologică în România, după ce cutremurul din data de 14 februarie a produs până în prezent 315 replici, numai în noaptea de miercuri spre joi cinci dintre acestea depăşind 3 pe Richter. Datele au fost publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul din14 februarie a produs până în prezent 315 replici

Cea mai mare replică s-a produs joi, la ora 3:07, la o adâncime de 10,8 km, şi a avut magnitudinea de 4,2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV. Joi au avut loc nu mai puțin de 10 seisme în zonă, cel mai recent la ora 15.54, de 2,7 grade, iar seismologii se tem că și mâine vor continua seismele.

Ai mai putea citi: Știu elevii din România să se apere în caz de cutremur? Ministerul Educației răspunde solicitărilor DailyBusiness și anunță câte ore educative privind siguranța în situații de risc s-au făcut în școli

Seismul de marţi din judeţul Golj, cu magnitudine 5,7, a fost cel mai mare produs vreodată în zona respectivă, iar INCDFP a revizuit zona seismică, catalogând-o una cu risc seismic major, la fel cum este cea din Vrancea, acolo unde, regulat, în județele Vrancea și Buzău au loc seisme destul de mari.

Cutremur în Gorj
Cutremur în Gorj

Cu doar câteva zile înainte, în 13 februarie, tot în acea zonă, s-a produs un cutremur de magnitudine 5,2, intensitate epicentrală V, la o adâncime de 16 km. Cu toate acestea însă, seismologii nu aveau cum să prezică faptul că România va fi zguduită de un număr atât de mare de mișcări tectonice.

Potrivit reprezentanților Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 4 sau 5 extrem de rar întâlnite.

Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km, motiv pentru care seismologii tratează cu incertitudine această situație. Alte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost în 1912 – 4,5, adâncime 10 km, 1916 – 3,9 adâncime 10 km, 1962 – 4, adâncime 16 km şi 1963 – 4,5, adâncime 10 km.

Citește și: Alertă în România! După cutremurul de 5.7 grade Richter au avut loc 160 de replici

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult