- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România devine cel mai important partener pentru Republica Moldova. BNR informează că exporturile ating suma uriașă de 2,1 miliarde de euro

26 Apr, 14:19 • Lupu Alexandra
Record pentru România! Exporturile în Republica Moldova ating suma uriașă de 2.1 miliarde de euro.
România devine cel mai important partener pentru Republica Moldova. BNR informează că exporturile ating suma uriașă de 2,1 miliarde de euro

România devine unul din cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova, informează digi24.ro. Așa cum arată ultimele informații, volumul total al exporturilor de bunuri și servicii este de peste 2.1 miliarde de euro.

România, exporturi record în Republica Moldova

Cu un volum total de peste 2.1 miliarde de euro al exporturilor de bunuri și servicii în 2022, România devine unul din cei mai importanți parteneri comerciali pentru Republica Moldova. Concret, creșterea înregistrată este de 61% față de 2021, dar mai ales, de peste 134% în comparație cu 2020, informează Leonardo Badea.

Viceguvernatorul BNR confirmă că peste 3.800 de firme înregistrate în România au realizat exporturi în Republica Moldova în 2022. Mai mult decât atât, Badea precizează că importurile au depășit pragul de un miliard de euro.

Te-ar putea interesa și: Ungaria aduce o propunere importantă pe masa Comisiei Europene! Țara cere ca importurile ucrainene de grâu să rămână interzise până la finalul anului

„România este acum unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu un volum total al exporturilor de bunuri şi servicii de peste 2,1 miliarde de euro în anul 2022.

Aceasta reprezintă o creştere de circa 61% faţă de 2021 şi peste 134% faţă de anul 2020. Peste 3.800 de firme înregistrate în România au realizat exporturi în Republica Moldova pe parcursul anului trecut.

Totodată, importurile de bunuri şi servicii din Republica Moldova au depăşit anul trecut pragul de un miliard de euro, fiind în creştere cu aproximativ 64% faţă de 2021 şi cu peste 94% în raport cu anul 2020”, declară viceguvernatorul BNR.

România, exporturi record în Republica Moldova
România, exporturi record în Republica Moldova

Badea relatează că sectoarele cheie ale cooperării comerciale dintre cele două state includ producția industrială, energia și agricultura. Oficialul BNR spune că România este o reală sursă de export pentru produsele agricole moldovenești, cum ar fi legumele, fructele și vinul. În același timp, statul român exportă în Republica Moldova echipamente, mașini și diverse bunuri de larg consum.

Totodată, viceguvernatorul BNR a menționat că investițiile au reprezentat un alt factor important în parteneriatul celor două țări. Companiile românești au investit activ în Republica Moldova, astfel, statul român a contribuit la dezvoltarea unor sectoare, precum cel bancar, de producție și telecomunicații.

Badea spune că investițiile joacă un rol important în modernizarea economiei din Republica Moldova. Acest lucru duce la crearea unor noi locuri de muncă și oportunități pentru cetățeni. Oficialul BNR precizează că, deși există o singură companie din Republica Moldova listată la Bursa de Valori București, acest exemplu demonstrează potențialul pe care îl are colaborarea celor două țări.

„Deşi în prezent există o singură companie din Republica Moldova listată la Bursa de Valori Bucureşti, acest exemplu arată potenţialul de listări transfrontaliere şi beneficiile pe care acestea le pot aduce atât Republicii Moldova, cât şi României.

În acelaşi timp însă, numeroase companii româneşti listate, din multiple domenii de activitate, au o prezenţă notabilă în Republica Moldova”, spune Badea.

Vezi și: Petre Daea se așteaptă la o situație dificilă în România, după ce multe țări europene au închis granițele pentru importurile ucrainene. Măsurile anunțate de ministrul Agriculturii