- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România este luată cu asalt de muncitorii străini. Locurile în care migrația forței de muncă a dus lejer la salarii de peste 800 de euro

01 Aug, 00:37 • Bumbeneci Diana
România este umăr la umăr cu Polonia şi Cehia, dar cu mult peste Slovenia şi Ungaria atunci când vine vorba despre muncitorii străini. În Polonia sunt cei mai mulţi muncitori străini, circa 146.600, România este următoarea în clasament, cu 127.000, urmată de Cehia cu 124.600.
România este luată cu asalt de muncitorii străini. Locurile în care migrația forței de muncă a dus lejer la salarii de peste 800 de euro

România, Polonia și Cehia sunt fruntașe atunci când vine vorba despre numărul mare al muncitorilor veniți de peste graniță. Țara noastră a depășit cu mult Slovenia și Ungaria, două dintre statele care, în anii anteriori, ocupau primele locuri la acest capitol.

Continuă să crească numărul de muncitori care au migrat în România

Din numărul total al țărilor menționate, cele mai mari salarii minime sunt în Polonia şi Slovenia, de peste 800 de euro net „Ţările din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu provocări similare în ceea ce priveşte nevoia de angajaţi străini în diverse domenii. Această nevoie se datorează creşterii economice în această regiune, dar şi schimbărilor demografice şi migraţiei forţei de muncă către Europa de Vest“, anunță ZF.

Vezi și: Noi orașe adăugate pe harta dezvoltatorilor de spații de retail în 2023. Ce zone din România au cucerit piața

muncitoriFoto: pexels.com
muncitori Foto: pexels.com

Potrivit ultimelor date, țara noastră are în prezent un număr de muncitori străini similar cu al celor din Polonia şi Cehia, dar cu mult mai mare decât Slovenia şi Ungaria, arată datele de la Eurostat şi Inspecţia Muncii centralizate de Ziarul Financiar.

În acest sens, în Polonia sunt cei mai mulţi muncitori străini, adică aproximativ 146.600. De partea cealaltă, România este următoarea în clasament, cu 127.000, urmată de Cehia cu 124.600, arată sursele citate. Eurostat nu a transmis date pentru România, astfel că datele pentru ţara noastră au fost cele furnizate anterior de Inspecţia Muncii, mai anunță Zf.

Analiza făcută reliefează și faptul că primul stat din regiune după numărul de muncitori străini, Polonia, trece în prezent printr-o perioadă de schimbări demografice destul de mari, comparativ cu deceniile anterioare. Populaţia îmbătrâneşte mult prea repede, în timp ce numărul adulţilor în vârstă de muncă se micşorează, o problemă destul de similară cu cea a României.

Ultimele schimbări au dus la o penurie de muncitori în multe industrii, în special în sectoarele de producţie şi construcţii, după cum scrie presa din Polonia. Și în România, lipsa muncitorilor a făcut ca angajatorii să apeleze din ce în ce mai mult la angajați de peste graniță, asta deoarece costurile pentru ei sunt mult mai mici.

Vezi și: 1 august vine cu cele mai mari schimbări în România. Guvernul anunță modificările uriașe care vor avea loc începând de mâine

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult