- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, față în față cu o nouă epidemie? Rafila: „Sunt cifrele care sunt relevante și care impun, conform reglementărilor de la nivelul Uniunii Europene”

03 Jan, 22:22 • Bumbeneci Diana
O nouă epidemie ar putea fi o problemă pentru România. Medicul Alexandru Rafila vorbește despre actualele probleme din sistemul de sănătate.
România, față în față cu o nouă epidemie? Rafila: „Sunt cifrele care sunt relevante și care impun, conform reglementărilor de la nivelul Uniunii Europene”

Ministrul Sănătății vorbește despre actuala situație din România. Întrebat dacă Guvernul ar putea declara în România epidemie de gripă, ministrul Sănătății a răspuns destul de tranșant.

România s-ar putea confrunta cu o epidemie de gripă

„Sunt cifrele care sunt relevante și care impun, conform reglementărilor de la nivelul Uniunii Europene, de la Centrul European de Control al Bolilor, să considerăm că suntem într-o perioadă epidemică, o creștere cu câte 20% timp de 3 săptămâni consecutiv și o proporție de minim 10% din probele testate care sunt confirmate pentru gripă înseamnă că este epidemie.

Abia joi o să primim cifrele pentru săptămâna care a trecut și atunci bineînțeles că o să avem în vedere scenariu care rezultă din prelucrarea acestor cifre”, a spus Alexandru Rafila în direct la Antena 3 CNN.

În situația declarării unei epidemii de gripă, Rafila a explicat că se vor impune din nou regulile de igienă, dar și masca de protecție, dar doar în unitățile medicale.

Sunt măsuri generale adresate pe de o parte populație, pe de altă parte, spitalelor, care trebuie să se adapteze programul de vizită în funcție de această. Această situație, mai ales în cazul secțiilor unde există pacienți cu risc crescut dacă se îmbolnăvesc de gripă, personalul medical trebuie să utilizeze în interior echipamentul de protecție, inclusiv masca.

Practic, sunt reactualizate toate regulile de igienă și de regulile de prevenire a infecțiilor, încât riscul de transmitere să fie cât mai mic. Anul acesta, sezonul gripal este decalat cu circa 3-4 săptămâni față de un sezon gripal obișnuit.

Gripa a început să circule mult mai repede și mult mai intens. Sigur, se va și termina mai repede cu 3-4 săptămâni, dar în acest an, având în vedere restricțiile din anii precedenți, din ultimii 2 ani, circulația virusurilor, în general, a fost mult mai ridicată, mai ales în lipsa măsurilor de protecție și lucrul ăsta a dus la un număr mare de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de gripă în România și peste tot în Uniunea Europeană”, a mai pus ministrul Sănătății.

Oficialul a mai explicat că la ora actuală, evitarea aglomerației și utilizarea măștii, mai ales de către persoanele aflate la risc atunci când intră în zone aglomerate, este recomandată.

Ai mai putea citi și: Ministerul Sănătății a publicat oficial lista medicamentelor pentru adulți și copii. Ce pastile pentru gripă sunt disponibile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult